Home

Achtergrond 206 x bekeken

Club van Rome wil strenge norm uitstoot CO2

De Club van Rome heeft zijn conferentie in Amsterdam gisteravond afgerond met een dwingende oproep aan regeringen snel fikse maatregelen te nemen, om zo een klimaatcatastrofe te voorkomen.

In zijn Verklaring van Amsterdam pleit de club onder meer voor een strengere norm voor de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2).

De Verklaring van Amsterdam is vooral bedoeld als oproep aan de milieuministers die in december in Kopenhagen bijeenkomen op de klimaattop van de Verenigde Naties (VN). Op de klimaattop proberen meer dan 190 landen nieuwe afspraken te maken over het klimaat na 2012, als het zogeheten Kyoto-protocol afloopt.

Volgens berekeningen ligt het huidige aandeel van kooldioxide in de lucht rond de 380 deeltjes CO2 op één miljoen deeltjes lucht. Dit aandeel zou nog wel eens fors kunnen oplopen, doordat de wereldbevolking groeit en de verbranding van fossiele brandstoffen alleen maar toeneemt. De Club van Rome houdt er rekening mee dat de milieuministers in Kopenhagen gaan afspreken dat dit aandeel in de loop van deze eeuw niet de grens van 450 ppm (parts per million) mag overschrijden.

Dat vindt de club lang niet ver genoeg gaan. De Club van Rome vindt dat de milieuministers met elkaar moeten afspreken dat het aandeel onder de grens moet blijven van 350 ppm. Zo kan worden voorkomen dat de aarde te sterk opwarmt.

Wetenschappers, politici en zakenmensen uit heel de wereld werkten de afgelopen dagen aan de verklaring. Tot de clubleden behoren onder anderen de oud-president van de voormalige Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov, NASA-klimaatprofessor James Hansen en oud-premier Ruud Lubbers.

Regeringen moeten bereid zijn te investeren in nieuwe technologieën die de uitstoot van CO2 tegengaan. ”Overheden hebben de afgelopen tijd triljoenen dollars gepompt in het overeind houden van de financiële markt. Wat nu belangrijk is, is een goede investering om de toekomst van de aarde te redden”, aldus de Club van Rome.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.