Home

Achtergrond

China heeft voorraad om slechte oogst op te vangen

Door droogte is er China minder maïs geoogst dan in andere jaren. China hoeft volgens de International Grains Coucil (IGC) echter niet méér te graan importeren.

De graanorganisatie verwacht dat China dit jaar 149 miljoen ton maïs oogst. Daarmee zit hun voorspelling fors lager dan die van het Amerikaanse ministerie van landbouw en dat van het Chinese informatiecentrum voor olie en graan. Zij verwachten een opbrengst rond de 160 miljoen.

Vooral in het noordoosten van China is het erg droog geweest. De boeren hebben daardoor weinig kunnen oogsten. Senior directeur voor de graanorganisatie in China Cary ­Sifferath zei in een interview ­tegenover persbureau Reuters dat dit gevolgen heeft voor de prijs, maar dat China verder genoeg voorraad heeft om de tekorten op te vangen.

Vorige week eindigden voor een aantal handelsbedrijven de Chinese importquota. Nieuwe importquota zijn sowieso tot januari niet in zicht. Pas dan beginnen de gesprekken daarover weer. De nationale Chinese handelsbedrijven bezitten ook quota, maar die gebruiken ze waarschijnlijk niet.

Pas wanneer de binnenlandse prijs voor maïs blijft stijgen en de voorraden slinken is er volgens de ICG een kleine kans dat China gaat importeren om aan de binnenlandse vraag naar graan te voldoen.

Een kleine domper voor de Amerikaanse export was de houding van China tegenover genetisch gemanipuleerde producten. Een aantal daarvan komt China niet in.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.