Home

Achtergrond 230 x bekeken

China en passieve coöperaties

Chinese coöperaties (aardappels, fruit, vis, rijst, thee) zijn passief. Coöperatieleden worden inactief door overheidssubsidies.

In het westen van China bestaan coöperaties nog niet zo lang, hooguit vier jaar. Of ze zitten nog in een voorfase: een samenwerkingsverband. De overheid heeft de regelgeving in 2004 veranderd. Centralisme moet plaatsmaken voor meer marktwerking. Dit komt neer op meer productie in de agrarische sector. Coöperatievorming is de benadering in China, en die moet de boeren ook een betere positie geven in de productieketen. Dat genereert weer meer welvaart op het platteland. Zo kan de trek naar de stad enigszins beteugeld worden.

Boer moet zelf regie nemen

De plattelandsbevolking is arm in het gebied dat wij bezocht hebben. Maar iedereen heeft een mobieltje. Als de organisatiestructuur van coöperaties met hulp van Agriterra sneller volwassen wordt, is dat de investering dubbel en dwars waard. De bedoeling is dat het de zelfontwikkeling bij de boeren wordt gestimuleerd. Zo kunnen boeren in hun veranderingsproces zelf de regie nemen. We mobiliseren van onderaf, want nu is het voor hen nog de ver-van-mijn-bedshow.

Passieve coöperaties

De coöperaties zijn hier passief. Die houding heeft verschillende oorzaken. Het oude centralistische zit er nog in hier, en daarnaast subsidieert de overheid de introductie van coöperaties. Dat maakt de leden daarvan inactief. Daarnaast is het coöperatiebestuur ook het bestuur van het dorp of meerdere dorpen. Er is geen scheiding tussen bestuur en management. En eigen vermogen of werkkapitaal is hier uit den boze. Er is nog veel te doen en bovendien is er argwaan. Hier is vroeger ook iets zogenaamd coöperatief aangepakt en dat is toen geflopt.

Training voor coöperaties

Het mooie van de aanpak van Agriterra is, dat die in drie pilotgebieden wordt getest. Mensen worden op verschillende niveaus getraind en ze kunnen die aanpak bij succes uitrollen in andere regio’s. Over thee, fruit, aardappel, rijst en vis heb ik het een andere keer; maar hierboven alvast een foto van de vice-voorzitter van de theecoöperatie die ons, jawel, van thee voorziet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.