Home

Achtergrond 415 x bekeken 1 reactie

China en het juiste loket

China kent veel meer bestuurlijke lagen dan Nederlanders gewend zijn. Je moet weten welke laag voor jou van belang is en begrip hebben voor de Chinese manier van werken.

De bestuurlijke structuur is in Nederland als volgt: van nationaal naar provinciaal niveau naar de gemeente. In China zijn er meer lagen: provincie, prefectuur, county, township, administrative village en natural village. De gelaagdheid is in China twee keer zo sterk als in Nederland. Wil je in China effectief zijn, dan is het belangrijk dat je weet bij welk loket je moet zijn. Ook moet je weten hoe de besluitvorming loopt en waar en hoe de mensen aan de knoppen zitten. De gekozen geleding (county) heeft bijvoorbeeld meer invloed dan de benoemde geleding (prefectuur). De benoemde geleding heeft een administratieve beheersfunctie.

Coöperaties voor meer welvaart platteland

Agriterra werkt in de provincie Yunnan onder supervisie van provinciaal agrarisch instituut AEMS. Agriterra wil een inventarisatie van het functioneren van coöperaties op countyniveau. Op dat niveau wordt vaak de keuze gemaakt voor welke teelt of product een coöperatie wordt ‘neergezet’. Nederlandse coöperaties zijn vaak uit boereninitiatieven ontstaan. China heeft de centraal geleide economie vaarwel gezegd en daar is de markteconomie voor in de plaats gekomen. Om de agrarische productie en de welvaart van het platteland op te krikken, heeft de nationale overheid besloten coöperaties neer te zetten.

Eén coöperatie per boerengezin

De countybestuurders hebben per product of teelt, meestal per groep dorpen, een coöperatie gesticht: een rijstcoöperatie voor de dorpen in het dal, een thee- of fruitcoöperatie voor de bergdorpjes. Dat een boerengezin lid kan zijn van meerdere coöperaties vindt men in China maar vreemd. Het kiezen voor een productie kent men ook voor niet-agrarische producten. Er zijn kleine steden waar alleen maar sokken worden gemaakt.

Begrip voor Chinese werkwijze

Voor ons, Agriterra-medewerkers, is het belangrijk om niet onze referentie als standaard te verheffen, maar om begrip te krijgen voor de Chinese werkwijze. Het countybestuur is voor ons daarom belangrijk. Samen met AEMS is gekozen voor regio’s met de minste welvaart. In dat kader hebben we in de prefecturen Lincang, Pu’er en Xisnuang banna county’s bezocht. Naast gesprekken met prefectuur- en countybazen, hebben we ook veel gesproken met dorps- en coöperatiebesturen. Dit om zo veel mogelijk over coöperaties en coöperatievorming te weten te komen. Het was in ieder geval genoeg om onze bevindingen te kunnen rapporteren aan opdrachtgever AEMS.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerin

    Het is onvoorstelbaar dat een akkerbouwer niet aan teelt-roulatie doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.