Home

Achtergrond 390 x bekeken 2 reacties

China en Agriterra

De bevolking van onderaf mobiliseren en netwerken en kennisuitwisseling bevorderen. Dat is, in het kort, wat Agriterra in China doet met het coöperatieproject.

In Yunnan wonen veel etnische minderheden. Daardoor zijn de bevolkingsgroepen behoorlijk verkokerd. De Han-Chinezen vormen 93 procent van de totale Chinese bevolking. Het onderscheiden van de vele minderheden in Yunnan – Mongolen, Hiu, Tibetanen, Yi, Koreanen, Manglu – maakt deze klus interessant.

Duidelijke verschillen

De gewoonten zijn verschillend. De ene bevolkingsgroep heeft bijvoorbeeld wel groente en fruit, maar geen dieren. Want die zijn vies. Een andere groep weet weer veel van paddenstoelen, bosgroenten en kruiden en leeft daarvan. Ook de kleurrijke klederdrachten zijn verschillend. En de taal is soms zo anders dat de etnische groepen elkaar niet verstaan. Aan het uiterlijk zie je ook duidelijke verschillen. Niet alleen in dikte, maar ook in lichaamsbouw of neus.

Overheid in dubio

Al die culturen en (afgelegen) dorpen hebben hier een behoorlijke autonomie. Eigenlijk verwacht je dat niet in China. Het westen van het land verschilt ook sterk van het oosten, waar de overheid veel sterker stuurt. De reden dat de overheid hier onder meer coöperaties heeft geïntroduceerd, is om structuren te creëren waarbij ze vat krijgt op de bevolking. De overheid kijkt er wel wat dubbel tegenaan: aan de ene kant waardeert ze dat beter functionerende coöperaties technische en economische vooruitgang boeken, maar aan de andere kant zorgt dit ook voor sociale versterking van verenigingen. De Chinese overheid weet nog niet zo goed wat ze daarmee moet, want dit kan ook een bedreiging vormen voor het regime.

Boerenprotesten in Kunming

In Kunming, de hoofdstad van Yunnan, zijn namelijk boerenprotesten geweest. En als dit volk met zijn grote aantallen een keer in opstand komt, is het niet te stoppen. Wij in Nederland vinden Amsterdam met bijna een miljoen inwoners al een flinke stad, maar Kunming is meer dan vier keer zo groot.

Trek naar de stad

Met het enorme verschil in levensstandaard tussen platteland en stad begrijp je de trek naar de stad. Die trek wil de overheid niet stoppen (die wil zelfs op termijn 70 procent van de bevolking in de stad), maar wel beteugelen. Echter, het volk moet eten en dus moeten er betere omstandigheden en meer welvaart komen op het platteland. Agriterra probeert daar ondersteuning aan te geven.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Jan van Weperen je schrijft dat het chinese platteland ontvolkt en dat de Chinese overhid dit min of meer actief begeleid. hoe kijk jij en ook Agriterra tegen de ontvolking van het platteland aan. Dit verschijnsel is per slot en mondiaal probleem. Wat zou volgens jullie wel eens de gevolgen kunnen zijn voor de wereld voedsel productie?

  • no-profile-image

    Jeannette van Rijsoort

    Dit is inderdaad in China, en ook elders, een trend en grote uitdaging. Via de beoogde ondersteuning aan boerencoöperaties in Yunnan, probeert Agriterra, samen met de lokale overheden, de positie van de coöperaties in de marktketen en ook de toegang tot financiële diensten te verbeteren. Wat we hiermee hopen te bereiken is een verbetering van de agrarische productie en hogere inkomsten voor de boeren. Dat zal een positieve uitwerking hebben op de leefomstandigheden van de boeren en hun families op het platteland. De overheid in Yunnan is zich terdege bewust van het risico van het groeiende verschil in welvaart tussen stad en platteland. Hun interesse in samenwerking met Agriterra ligt dan ook in het feit dat ze via dit project ervaringen kunnen opdoen in drie districten waar veel minderheden wonen en die een van de armste gebieden zijn van Yunnan. Als dat goed uitpakt, zal het voor de overheid relatief makkelijk zijn dezelfde benadering toe te passen in andere districten van de provincie. Blijft wel het feit dat dit deel van China veel meer uitdagingen kent dan elders in het land, gezien het feit dat de provincie grotendeels berggebied is, met om die redenen beperkingen in mechanisatie. Het beleid richt zich daarom op ‘niche’ markten, waar onder ‘groene’ producten (‘green economy’ zoals zij het noemen).

Of registreer je om te kunnen reageren.