Home

Achtergrond 236 x bekeken

China, de andere kant

Jan van Weperen is vorige maand in China geweest. Daar stond de geleidelijke ontwikkeling van de Chinese boerenorganisaties centraal.

In mei dit jaar ben ik met de Global Dairy Farmers in het oosten van China geweest om daar kennis te nemen van melkveehouderij en zuivelontwikkelingen. Puur uit eigen interesse, omdat China stormachtige ontwikkelingen meemaakt en omdat dit land een grootmacht is. In september was ik er weer, in het zuidwesten: in de provincie Yunnan. Dit keer was ik er op uitnodiging van Agriterra, een ontwikkelingshulporganisatie in Nederland die verbonden is aan LTO.

Boeren leren van boeren

Agriterra hanteert net als de melkveeacademie het credo: boeren leren van boeren, maar dan nu internationaal. China staat op de lijst van arme landen en Agriterra helpt boerenorganisaties hun structuur te verbeteren tot goed functionerende coöperaties. Dit gebeurt vanuit het bottom-up principe: laat boeren met elkaar samenwerken, ontwikkel structuur, geef ze een sterkere, minder afhankelijke positie in de productieketen. Voor de bevolking op het platteland van Yunnan is dit zeker wenselijk, hun welvaartsniveau moet omhoog.

Bestuurlijke structuur

Agriterra heeft ingang in China middels een Nederlander die daar al meer dan tien jaar woont. Zo’n contact is nodig voor de entree en het wegwijs maken in de bestuurlijke structuur. Er is al veel voorwerk verricht door Agriterra en ik vergezel nu een beleidsmedewerker van de organisatie om vanuit mijn boer-zijn en ervaring met boerenorganisaties enige support te geven. Wij praten met mensen van verschillende bestuurlijke niveaus van de provincie, bezoeken zes coöperaties in wording (vis, thee, rijst, aardappel en twee keer fruit) en voeren gesprekken met andere instituten. We maken veel kilometers. In de lucht, op de weg en wat daar tussen in zit. Op sommige plekken zijn de wegen zo slecht dat je afwisselend rijdt en vliegt.

Geleidelijke ontwikkeling

Wat ik hier meemaak, is indrukwekkend. Het is anders dan bij mijn vorige bezoek, omdat hier de ontwikkeling niet groot, groter, grootst is. Zoals gebruikelijk is in het Oosten. Nee, de ontwikkeling gaat hier veel geleidelijker en boeren kunnen zelf de regie nemen. En dat laatste bevalt me.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.