Home

Achtergrond 1375 x bekeken 10 reacties

Cargill lanceert goedkope kaasvervanger

Cargill gaat de concurrentie aan met de zuivelsector en lanceert een kaasvervanger die met name bedoeld is om gebruikt te worden in pizza’s en andere levensmiddelenbereidingen.

De Amerikaanse graangigant zal het nieuwe product presenteren op de voedingsbeurs Anuga in Keulen.

Cargill stelt dat het product Lygomme ACH Optimum vooral een caseïnevervanger is en daarmee een goedkoop en gezond alternatief is voor analoge kaas. Dit laatste product bevat bijna altijd nog zo’n 15 procent melkeiwitten. Lygomme bevat geheel geen dierlijke eiwitten meer en kan mede daardoor zo’n zestig procent goedkoper worden aangeboden dan zelfs de al redelijk goedkope analoge kaas.

Dat geeft pizzabakkers een groot prijsvoordeel, want kaas is een van de hoofdbestanddelen in pizza’s. Daarbij is Lygomme door de afwezigheid van melkeiwitten ook een heel geschikt product voor mensen met een melkallergie. Ook beweert Cargill dat haar nieuwe product gezonder is, want het zou dankzij de geringere hoeveelheid calorieën beter helpen in de strijd tegen overgewicht.

Lygomme ACH Optimum smaakt en voelt volgens Cargill net zo aan als de analoge kaas die consumenten al kennen. Het product wordt gemaakt uit drie soorten zetmeel, een stabilisator en stof die zorgt voor de elasticiteit. De markt voor kaasvervangers en/of analoge kaas is naar schatting enkele honderdduizenden tonnen groot in alleen al Europa.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eetbaar plactic?

 • no-profile-image

  Marco Everink

  Wat bij mij de vraag oproept en wat ik mis in uw artikel wordt er hier gemanipuleerde mais of ander gewas voor gebruikt wat wij bv niet aan onze koeien mogen voeren maar wel aan de mensen. Maar wel via een omweg Europa invoeren. En wij er weer tegen moeten concureren. Dit is wat er onder de aandacht moet worden gebracht.
  Vr groet Marco Everink

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Word dit het eten voor de laagopgeleide arbeider in Nederland
  En eet de goed opgeleide linkse grachtengordel alleen nog maar biologisch voedsel?
  Overheid waar zit je, verbied die troep als je tenminste nog een beetje normen en waarden in je lijf hebt

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Margarine is al ingeburgerd,nu Kaasvervanger nog. Het ziet er allemaal niet rooskleurig uit. Wat staat ons nog te wachten???.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vanuit een kennis in de horeca bereikte mij het bericht dat alsmaar meer gasten bepaalde toevoegingen, de zgn. "E-nummers", in het voedsel alsmaar slechter kunnen verdragen en kampen met diarree. De verruiming voor toepassing is kennelijk een gevolg van de nieuwe Warenwet waarin voedingsmiddelen met toevoegingen "om het vers te houden" onder de noemer vers voedsel verkocht mag worden. En aangezien de consument op deze manier denkt vers voedsel te kopen, wordt hij op het verkeerde been gezet, maar betaald wel de hoofdprijs voor de titel "vers". Als de overheid de kosten in de gezondheidszorg wil (blijven) beheersen, dan ligt er een schone taak de voeding op dit punt strenger te controleren en de Warenwet aan te passen, zodat dit soort ontwikkelingen geremd worden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hier is maar een term geschikt: KROMME TENENKAAS.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Marketing heet dat. Is wel interessant dat ze in een laboratorium wat chemikalien en voedingsmiddelen bij elkaar mengen en zie daar, Kaas! We hebben ook het soya kunstvlees. Omdat het smaakt alsof het al een keer gegeten is heeft dat geen opgang gemaakt.

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  Dit is weer eens een reden te meer om het huidige systeem omver te werpen om landbouw, voeding uit het WTO te halen. Europa hoeft niet alles te slikken wat m'n tracht in te voeren. Het is net daarom ook dat de EMB sterk wil staan met alle melkveehouders uit heel Europa, samen een front te vormen met overleg met de consument voor een eerlijke prijs, voor gezond voedsel (enkel echte KAAS!). Met de contractualisering doet de industrie wat ze wil en zal ze nooit voor de belangen van de boer zijn, ze zullen nog vanalles uitvinden om hun winstcijfers op pijl te houden, niet van de boer.

 • no-profile-image

  Paul

  dat is dan een echte nep-pizza.....

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  "Cargill beweert dat haar nieuwe product gezonder is, want het zou dankzij de geringere hoeveelheid calorieën beter helpen in de strijd tegen overgewicht." en "Het product wordt gemaakt uit drie soorten zetmeel, een stabilisator en stof die zorgt voor de elasticiteit"........ NOEMT CARGILL DIT NU GEZOND??? Ik vraag het me echt af. Eetbaar Plastic zou inderdaad een heel goede naam zijn voor dit "Product" Ik eet graag pizza's, maar vanaf nu ga ik ze toch maar zelf maken. Dan weet je pas echt dat je een gezonde pizza eet. Met GEZONDE, NATUURLIJKE producten. WEET WAT JE EET!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.