Home

Achtergrond 7 reacties

COV en LTO verwerpen Vleeswijzer

LTO en de COV verwerpen de Vleeswijzer die Varkens in Noord en Milieudefensie vandaag presenteerden.

Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, is de Vleeswijzer ongenuanceerd en hebben de actiegroepen weer de kans gemist om samen met de sector iets te bereiken.

"Er gaat geen positieve impuls van uit. Er is geen aandacht voor projecten als het tussensegmentvlees, waar consumenten juist belangstelling voor hebben", zegt Maat. "Ze blijven volhouden dat plantaardig het beste is, maar geven geen advies voor een verantwoorde levensstijl."

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verwerpt de Vleeswijzer "Het is het zoveelste initiatief van de anti-vleeslobby om eten van vlees te ontmoedigen. De Nederlandse vleessector loopt voorop als het gaat om dierenwelzijn en milieu. En we blijven bezig met verbeteren", aldus de COV. "Consumenten zijn zelf prima in staat een weloverwogen keuze te maken voor wel of geen vlees. De Vleeswijzer vergroot alleen maar het dilemma tussen milieu en dierenwelzijn."

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, bevestigt dat de Vleeswijzer inderdaad moet bijdragen aan een lagere vleesconsumptie. "Om niet in de problemen te komen, moeten we in 2040 tweederde minder vlees eten. De sector moet ophouden zich daar tegen te verzetten en het probleem aanpakken."

Vleesvervangers zijn de beste keuze volgens de Vleeswijzer. Als je dan toch voor vlees kiest, is biologisch rundergehakt de beste keuze.

Lees ook Vleeswijzer van Varkens in Nood in supermarkt
Lees ook het weblog over de Vleeswijzer

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voor

  Als het aan de betuttelende milieu- en vega-maffia ligt dan gaan we fijn afhankelijk worden van vega-food aanbouw uit andere landen. Leuk vooruitzicht:

  Oogst van maïs en sojabonen in VS verloopt traag
  27 okt 2009 18:16

  De oogst van maïs en sojabonen in de Verenigde Staten is in dertig jaar niet zo langzaam gegaan als dit jaar. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

  Dit weekeinde was, volgens het USDA, pas 20 procent van het maïsareaal gedorst. Vorig jaar was op hetzelfde tijdstip 60 procent van de maïs van het land. Bij soja gaat het iets beter. Deze was dit weekeinde voor 44 procent klaar. Vorig jaar was dat op hetzelfde tijdstip 80 procent.

  Doordat de oogst zoveel vertraging heeft opgelopen, is er nog maar weinig wintertarwe gezaaid. Het natte weer in met name het midden en westen van de VS vertraagt de oogst. In Iowa verwacht men dat het land pas in de lente kan worden klaargemaakt voor de nieuwe oogst.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zeer goed punt van Varkens in nood en Milieudefensie. Zeer creatief die Vleeswijzer. (COV), zegt, .... en...verwerpt de Vleeswijzer "Het is het zoveelste initiatief van de anti-vleeslobby om eten van vlees te ontmoedigen. Wanneer komt LTO en COV nu uit hun eigen illusie? Zie het zo, de vlees industrie heeft altijd de macht gehad, de burgers dom gehouden en geindoctrineerd, met vlees is goed, en melk ook etc etc. Liever 8 dagen in de week dan 7 als het zou kunnen als de vlees industrie het aangaat. De vleesindustrie is als een top voetbal club, die al 30 jaar al zijn wedstrijden won, altijd scoorden in de blessure tijd, en lui achterover kon zitten naar de volgende wedstrijd. Ze hebben dikke en vette sponsers. Hadden Alle reclame tijd, en de media in de hand. Nu zijn er meer 'teams' gekomen in de wereld, en nu gedraagt de vlees industrie zich als slechte verliezers, ze zeggen dat de scheidsrechter partijdig is, en elke media die nu eens objectief schrijft, die zijn hun vrienden niet meer. Huilend staan ze nu voor de camera hoe oneerlijk het wel niet is. Tja de vleesindustrie is gewoon verwend geraakt in het verleden, en kan daar nog niet mee omgaan...

 • no-profile-image

  gert

  Vleeswijzer is je reinste betutteling,maar ik las ook varkens in noord

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Begrijpelijk dat LTO en COV de vleeswijzer afwijzen. Zij hebben een andere agenda. Jammer is, dat ze niet inzien dat er echt wat moet gebeuren en niet alleen in Nederland. Zo is het verwerpelijk, dat ze zich het beste jongetje van de klas noemen, terwijl verouderde stalsystemen massaal over de grens verdwijnen, naar landen met andere normen. Dit veroorzaakt ook nogal wat vertraging v.w.b. beter dierenwelzijn. Hr. Baay heeft een punt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Wat hebben vleesvervangers op een vleeswijzer dan voor doel? Er zit toch niet stiekem vleesproducten in verwerkt. In een eerlijke lijst hadden haas, konijn, eend, hert, fazant en een broodje aap bovenaan moeten staan.

 • no-profile-image

  omnivoor

  Als klimaatgelovige moet je wel een hekel krijgen aan de gassen die vrijkomen bij je eigen adem en verteringsprocessen. Daarom,
  MET VLEES WIJZER!

 • no-profile-image

  boer

  In elk draadje hebben we dezelfde discussie. De boeren zullen de veganisten nooit gelijk geven en andersom. Hoe goed ze hun eigen standpunten ook vinden. Ik zou zeggen: laat het lekker zo. De burgers zijn het gezeik over meer of minder vlees meer dan beu. Vergelijk het maar met roken. Hoe meer men "gedwongen wordt" minder te roken, hoe liever men een sigaret opsteekt. Mensen willen ZELF beslissen wat te eten en ze willen niet GEDWONGEN worden door Georgina Verbaan en consorten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.