Home

Achtergrond

CDA vindt uitbetaling inkomenstoeslagen te laat

Minister Gerda Ver­burg komt haar toezegging niet na dat boeren hun inkomenstoe­slagen versneld krijgen uitbe­taald.

Dat stelt CDA-Kamerlid Joop Atsma in reactie op de mede­deling van LNV dat tweevijfde van de boeren deze maand de toe­slag op de rekening krijgt. Atsma wil nu van de minister weten waarom de andere boeren hun toeslag later krijgen. Hij wil met name weten of een te lage be­zetting bij betaalorgaan Dienst Regelingen (DR) daarvan de oor­zaak is.

Het CDA-Kamerlid wil ook we­ten of de fouten die Brussel heeft vastgesteld bij de Nederlandse perceelsregistratie een rol spelen bij de vertraging. DR herstelt nu deze fouten, waardoor boeren mo­gelijk te veel toeslag hebben ont­vangen. Verburg heeft al gezegd dat zij boeren niet wil laten opdraaien voor fouten in het systeem. De Brusselse boete van 16,6 miljoen euro wordt betaald van de LNV­begroting.

Volgens de planning van LNV moet 80 procent van de boeren voor het eind van dit jaar de toe­slag hebben. Dat is sneller dan gebruikelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.