Home

Achtergrond

CBS: uitvoer van veevoer en zuivel daalt fors

De landbouwexport is de eerste 7 maanden van dit jaar met 6,7 procent in waarde gedaald tot 34,9 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitvoer van veevoer en zuivel daalde het hardst. De krimp is fors maar voltrekt zich volgens het CBS in een veel lager tempo dan de algehele exportdaling. De exportwaarde van goederen daalde met 19,9 procent, deels door een zwakke Amerikaanse dollar en Brits Pond.

De uitvoer van veevoer daalde 18 procent tot een waarde van 1,9 miljard euro. De uitvoer van zuivel en eieren daalde 13 procent tot 3,1 miljard euro. De uitvoer van groenten en fruit vormde de grootste categorie. De uitvoerwaarde daalde 10 procent tot 6,8 miljard euro.

In de periode tot en met juli daalde de waarde van geëxporteerd vlees en vleesproducten met 5,9 procent tot 3,7 miljard euro. Opvallend is dat de export van levende dieren is toegenomen met 18 procent tot een waarde van ruim een miljard.

De import van landbouwproducten is met 6,5 procent gedaald waardoor de handelsbalans vrijwel gelijk blijft. De algehele krimp in de import was in diezelfde periode 21 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.