Home

Achtergrond

Brussel wil minder geld voor landbouw

De Europese Commissie stelt dit jaar een radicale verandering van de begroting voor.

Veel huidige uitgaven voor landbouw moeten vanaf 2013 dan gaan naar innovatie, klimaat, energie. Dat staat in een uitgelekt ontwerpvoorstel van vandaag.

Het plan, dat waarschijnlijk eind november wordt gepresenteerd, wordt de opmaat voor zo'n twee jaar aan zware onderhandelingen tussen de regeringen van de 27 EU-landen. Frankrijk zal het plan naar verwachting fanatiek bestrijden. De Franse boeren zijn nu de grootste ontvangers van landbouwsubsidies, gevolgd door de Ierse en Poolse boeren.

Het ontwerpvoorstel vermeldt nog geen bedrag voor de EU-uitgaven, die nu 125 miljard per jaar belopen. De tekst meldt wel dat vanaf 2013, wanneer de huidige meerjarenraming van de EU afloopt, er een ,,omvangrijke verschuiving zou moet zijn van de EU-uitgaven, met meer nadruk op groei en banen, klimaat en energiezekerheid (...) en minder op landbouw''.

Nu gaat ruim 40 procent van het EU-budget naar hulp voor boerderijen en ongeveer 33 procent naar regionale hulp, zoals aanleg van snelwegen en natuurbehoud.

Het plan stelt bovendien voor dat de grote Britse korting op de EU-contributie in stapjes verdwijnt. ,,De rechtvaardiging voor de aanhoudende korting ten voordele van het Verenigd Koninkrijk verdwijnt in toenemende mate'', aldus de tekst.

De omvangrijke korting voor Groot-Brittannië was in 1984 afgedwongen door toenmalig premier Margaret Thatcher, onder het motto ,,We want our money back''.

Het plan om de Britse korting te schrappen stuit ongetwijfeld op furieus verzet van de Britse regering, in het bijzonder de eurosceptische Conservatieven die naar verwachting komend voorjaar aan de macht komen bij verkiezingen. Bij het opstellen van de vorige meerjarenbegroting in 2005 slaagden de Britten er simpel in om een soortgelijke plan te verijdelen, omdat het land in die periode zelf tijdelijk EU-voorzitter was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.