Home

Achtergrond 181 x bekeken

Brussel wil energie besparen verplichten

De Europese Commissie overweegt de EU-lidstaten te verplichten tot een energiebesparing van 20 procent in 2020.

Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekt conceptvoorstel van het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU). Tot dusver was er alleen sprake van een reductie van broeikasgassen van 20 procent en van een toename van het gebruik van duurzame energie met hetzelfde percentage. Een energiebesparing van 20 procent was niet meer dan een doelstelling.

In het commissievoorstel wordt verder onder meer voorgesteld de komende jaren 15 miljoen gebouwen in de EU energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook veel banen op.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met de conceptplannen, maar vindt de uitwerking nog te vaag. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoe de Europese Commissie lidstaten wil dwingen tot energiebesparing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.