Home

Achtergrond 2 reacties

Brussel verkoopt alle interventiegraan

De Europese Commissie gaat alle graan uit de interventie verkopen op de interne markt.

De opbrengsten worden gebruikt voor de financiering van het minst bedeelden programma, waar 500 miljoen euro voor nodig is.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. Er ligt momenteel ruim 1,5 miljoen ton graan in de Europese interventiesilo’s. De totale graanproductie in de EU van dit jaar wordt geschat op 293 miljoen ton.

De verkoop zal plaats vinden op basis van een tendersysteem dat georganiseerd wordt door de deelnemende lidstaten, meldt het productschap. "Als de verkoop een negatief effect heeft op de graannoteringen zal de Commissie aanvullende maatregelen nemen."

De graanprijzen zijn de laatste maand gestegen. Eind september noteerde Rotterdam €120,67 per ton voertarwe. Nu is dat 127 euro. De Rotterdamse voergerstnotering is sinds eind september ruim 4 euro gestegen naar €110,50. De Franse maaltarwenotering ligt ruim 7 euro hoger en de Duitse brouwgerstnotering ruim 5 euro.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    frans

    @brabo je wil een boer toch niet de minstbedeelde noemen met een oprit vol mercedessen en een huis waar een hele straat in kan wonen

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Het minst bedeelden programma? Dan gaat het geld dus naar de boer!

Of registreer je om te kunnen reageren.