Home

Achtergrond 1 reactie

Brussel geeft geen subsidie op graanexport

De Europese Commissie stelt geen exportsubsidies in voor graan.

Het dagelijks bestuur van de EU vindt dit niet nodig, ondanks de gedaalde prijzen. De Commissie vindt dat er te veel onzekerheden zijn. Bovendien ziet de Commissie ruimte op de wereldmarkt voor prijsstijgingen, volgens persbureau Agra-Net.

Vorige maand stelde Polen voor om de graanprijzen te ondersteunen door de interventieprijs van €101,31 te verhogen. Dat werd geweigerd door landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

Daarop stelde de Poolse Europarlementariër Czeslaw Siekierski voor dat de Commissie maatregelen moet treffen. Volgens hem dreigen veel akkerbouwers failliet te gaan door de gedaalde prijzen. "De vrije markt is niet in staat om alle problemen op te lossen op de graanmarkt. Een groot probleem is de import van goedkoop graan, vooral uit Oekraine."

De Commissie schrijft aan Siekierski dat steunmaatregelen nu voorbarig zijn. Voor het einde van dit jaar bekijkt de Commissie de situatie opnieuw. De export heeft nu geen ondersteuning nodig.

Uit gegevens van het Productschap Akkerbouw blijkt dat de EU dit seizoen van 1 juli tot en met 13 oktober minder graan heeft geëxporteerd naar derde landen dan vorig seizoen in dezelfde periode. De EU heeft tot nu toe ruim 3,2 miljoen ton graan méér geëxporteerd dan ingevoerd. Vorig jaar om deze tijd lag de export 5,3 miljoen vóór op de import.

De tarweprijzen zijn nu 25 procent lager dan vorig jaar. Er is twee jaar achter elkaar veel geoogst. Bovendien is er minder vraag door de krimp van de veestapel en de economische crisis.

Eén reactie

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    geen nood de eu staat zo klaar met naar schatting 300 miljoen euro, even met zijn allen de straat op en ze gaan overstag.(doen de melkveehouders ook dus waarom wij niet???)

Of registreer je om te kunnen reageren.