Home

Achtergrond 223 x bekeken

Britten vrezen oneerlijke concurrentie eiwitgewas

Britse telers van eiwithoudende gewassen betwijfelen of het nog de moeite waard is volgend jaar met deze gewassen door te gaan.

Volgens de telers is het nauwelijks mogelijk te concurreren met collega’s in Frankrijk, Polen en Duitsland die van hun regeringen een forse subsidie tegemoet kunnen zien.

Dat stelt Ian Backhouse, voorzitter van de sectie maaibare gewassen van de National Farmers Union (NFU). De Franse regering heeft een subsidie van 150 euro per hectare voor eiwithoudende gewassen aangekondigd. Polen wil de eiwitteelt met 60 euro per hectare steunen. En in Duitsland wordt gesproken over een steun van 220 euro per hectare, aldus Backhouse. "Gezien de zware concurrentie is het nauwelijks de moeite waard volgend jaar deze gewassen nog te telen."

Steunmaatregelen

De NFU heeft in een brief aan de Europese Commissie fel geprotesteerd tegen de steunmaatregelen van de andere lidstaten. "De steun gaat keihard in tegen de doelstelling van de Commissie om boeren te laten reageren op de signalen van de markt. En het leidt tot een verstoring van de vrije markt", aldus NFU-voorzitter Peter Kendall. Hij voorspelt dat Franse telers nu drie keer zoveel bonen en erwten zullen telen en berekent dat de Fransen zeker 30 euro per ton goedkoper uit zijn dan collega’s elders in Europa.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw in Nederland verwacht dat de Franse akkerbouwers vooral zullen omschakelen van graan naar een eiwithoudend gewas. "Volgend jaar wordt de landbouwsteun volledig ontkoppeld van de graanteelt. Tot nu toe is 25 procent gekoppeld. Dat is een bedrag van ruim 1 miljard euro. De Franse overheid gebruikt dit geld deels voor de steun aan eiwithoudende gewassen. Gezien de lage graanprijzen is het voor veel Franse telers aantrekkelijk graan in te wisselen voor een eiwitgewas."

De Franse subsidie geldt in 2010 voor maximaal 267.000 hectare. Zelfs als dit volledig wordt benut, is het effect op de graanproductie gering, zegt de woordvoerder. "Frankrijk teelde dit jaar 9,2 miljoen hectare graan."

Of registreer je om te kunnen reageren.