Home

Achtergrond

Britse onderzoekers zetten deur open voor transgeen

De Britse Royal Society, een overkoepelende wetenschappelijke instelling, pleit ervoor de komende jaren 2,2 miljard euro meer te investeren in onderzoek naar verbeterde gewassen.

Transgeen gemodificeerde gewassen moeten daarbij nadrukkelijk een rol spelen. Volgens de Royal Society kan alleen op die manier een dreigend voedseltekort voor de groeiende wereldbevolking worden voorkomen.

Onderzoeksleider David Baulcombe: "Groot-Brittannië moet een voorlopersrol spelen bij het internationale onderzoek als we de enorme toename van de voedselproductie willen bereiken die noodzakelijk is om in 2050 in de wereldvoedselvraag te voorzien zonder het milieu verdere schade te berokkenen. We moeten nu actie ondernemen, als we vijf of tien jaar wachten kan het te laat zijn."

Het onderzoeksprogramma moet onder meer de ontwikkeling van verbeterde gewasvariëteiten, zowel door traditionele als genetische gemodificeerde teeltmethoden, ondersteunen. Ook moet gekeken worden naar beter gewas-management om de opbrengsten te verbeteren.

Een voorbeeld is het omringen van maisvelden door napier-gras waarbij het gras de motten aantrekt die schadelijk zouden zijn voor de mais. Een ander voorbeeld is genetisch gemodificeerde tarwe dat minder water nodig heeft en in Australië 10 tot 15 procent meer opbrengsten haalt.

"Waar is bewezen dat transgeen effectief is om ofwel de opbrengst te verhogen, ofwel resistentie tegen plagen te creëren, moet het in Groot-Brittannië worden toegepast", stelt onderzoeker Ian Crute in een verdere toelichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.