Home

Achtergrond 399 x bekeken 9 reacties

Britse 'klimaattsaar' roept op vlees te laten staan

De Britse 'klimaattsaar' Lord Nicholas Stern vindt dat de vleesconsumptie drastisch omlaag moet om de klimaatverandering te bestrijden.

"Vlees is een verspillend gebruik van water en leidt tot een grote hoeveelheid broeikasgassen. Het zet een enorme druk op de bronnen. Vegetarisch eten is beter."

Lord Stern, de belangrijkste adviseur van de Britse regering op het gebied van de klimaatverandering, zegt dat in een uitgebreid interview met dagblad The Times. Hij wijst op de directe uitstoot van methaan door koeien en varkens. "Dat is 23 keer sterker dan CO2 als het gaat om gassen die de wereld opwarmen." Volgens Stern zou een succesvolle overeenkomst op de klimaattop in Kopenhagen leiden tot sterk stijgende kosten voor vlees en andere voeding.

De klimaatdeskundige acht het daarbij waarschijnlijk dat veel mensen langzaam maar zeker vlees als onaanvaardbaar gaan beschouwen. "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen nadenken over wat ze aan het doen zijn en dus ook over wat ze eten. Ze zullen daarom steeds meer vragen gaan stellen over de CO2-gevolgen van wat ze eten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  @ wim. Het is is daarom een goed idee om dat gedeelte van Jezus met de broden en vissen onmiddelijk van de bijbel te verwijderen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wijze uitspraak van deze Lord!!!
  Titels zeggen in Engeland niet veel. Maar deze Lord begint het te begrijpen. Vooral het stuk, ''De klimaatdeskundige acht het daarbij waarschijnlijk dat veel mensen langzaam maar zeker vlees als onaanvaardbaar gaan beschouwen.''
  Dat zal dan een resultaat zijn van bewust nadenken en bewust kiezen, wat dus nu niet gebeurd. Zo zal er meer balans komen in alles wat leeft.
  Ik ben natuurlijk ook een Lord, alleen niet in Engeland, maar in Engelenland.

 • no-profile-image

  Leen

  Ach, 15 jaar geleden dreigden de bossen uit te sterven door de "zure regen". Zo is er elke keer iets nieuws. Verdwijnt vanzelf.

 • no-profile-image

  Wim

  Als God had gewild dat we vlees aten, had ie de karbonades en gehaktballen wel in de bomen laten groeien.
  Vlees eten: het is en het blijft onnatuurlijk. Zo onnatuurlijk dat de Aarde daar enorm onder gebukt gaat.
  God is tegen dierenleed, dus ook tegen vlees eten. God is pro leven, pro dieren, pro Aarde. Daar past dus geen vlees bij. Het is allemaal zo logisch en simpel als wat.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Niet alleen de CO2 uitstoot. Ook de productie van vlees moet meespelen. Koppelen die twee zaken. Biologisch schijnt voor het milieu niet per definitie beter te zijn. Voor het dier wel. Als het tenminste behandeld wordt bij ziekte, want dat is bij biologisch ook niet altijd lekker. Kom er maar eens uit.

 • no-profile-image

  gert

  Als de koeien alleen gras of mais eten zonder beregening ,hoe kan dat waterverspilling zijn ?

 • no-profile-image

  Han

  Ik wacht op de wetenschapper, die een stop op de productie van mensen wil. De CO2 uitstoot per individu zal niet ernstig zijn voor de opwarming, maar hier telt weer de wet van de grote getallen. Weinig X erg veel = Veel. Afgezien van de andere vervuiling die de mensen produceren, zijn zij misschien wel de grootste vervuiler van alle levende wezens op aarde.
  Ik zie dan ook niet hoe het milieu weer op goed stoor te krijgen als we de grotste vervuilers niet inperken in aantal.
  Ik blijf an ook maar gewoon af en toe een stukje herkauwer eten. Gras is voor mij niet te verteren en veel gronden ongeschikt voor andere vegetatie.
  Laat de eind conclusie zijn, dat er eens iemand het totaal plaatje maakt en niet steeds maar deel oplossingen de wereld in slingeren, waarbij het aantal mensen nooit ter discussie staat.

 • no-profile-image

  gert

  Als hem hetzelfde overkomt als wat er met de laatste tsaar is gebeurd,loopt het met hem niet goed af

 • no-profile-image

  gert

  Er was laatst een item op TV over winderigheid bij mensen,de mens schijnt nogal veel gassen uit te stoten,over broeikasgassen gesproken.Van uien,kool ,paprika,s en bonen krijgen mensen ook vaak last van winderigheid

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.