Home

Achtergrond

Britse aardappelprijs daalt 12 procent

De Britse aardappelnotering is deze week bijna 12 procent gezakt.

De Potato Council komt tot een gemiddelde notering van 91,74 pond (100,84 euro) per ton, dat is bijna 12 pond minder dan vorige week. De spotmarktprijs is in dezelfde mate gedaald en komt met 73,09 pond (80,34 euro) 6,60 pond lager uit.

De Potato Council maakt daarbij melding van een moeilijke markt waarbij het aanbod de vraag in veel categorieën te boven gaat. "Er is meer dan genoeg beschikbaar vanaf het veld maar daar is weinig vraag naar."

Sommige telers moeten in allerijl opslagcapaciteit zoeken, maar ondervinden daarbij problemen door een tekort aan kratten. Bovendien wordt de markt gedrukt door het grote aantal beschadigde aardappelen. Ook bij de handel in zakken zijn kopers weinig geneigd de gevraagde hogere prijzen op tafel te leggen.

Het Britse aardappelschap verwacht verder dat de oogst nu binnen twee weken van het veld kan zijn. Inmiddels is 118.000 hectare ofwel ruim 90 procent van de velden gehaald.

Het oogsten is de laatste dagen in Groot-Brittannië wat moeilijker geworden door regenval, maar de Potato Council verwacht niet dat de situatie zo erg wordt als vorig jaar toen eind november nog steeds aardappelen gerooid moesten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.