Home

Achtergrond

Brabantse gemeenten vieren 65 jaar bevrijding

In verschillende Brabantse gemeenten wordt vanaf zaterdag gevierd dat Zuid-Nederland 65 jaar geleden werd bevrijd.

In oktober 1944 werden grote delen van Zuid-Nederland bevrijd door de geallieerden die daarvoor soms felle gevechten moesten leveren met de Duitse bezetters.

Onder meer in Breda, Den Bosch en Vught staan er dit weekeinde verschillende herdenkingsbijeenkomsten op het programma. Zondag brengen 25 Bossche ambtenaren op de fiets het bevrijdingsvuur van de oorlogsbegraafplaats in Uden naar de Brabantse hoofdstad. In Uden liggen 106 militairen begraven die bij de bevrijding van Den Bosch omkwamen. De festiviteiten in Den Bosch eindigen volgende week zondag met een defilé op de Parade.

Breda werd bevrijd door Poolse militairen. Zondagmiddag leggen Poolse militairen kransen op het Pools Militair Ereveld en het Pools Erehof. Om 16.00 uur is er in het Chassé Theater een bevrijdingsconcert.

Journalist Tony van der Meulen interviewt zondag in Kamp Vught vanaf 14.00 uur Domenica Ghidei uit Eritrea en Hélène Petter-Egger, die in de Tweede Wereldoorlog haar twee broers en vader verloor.

In de loop volgende week en volgend weekeinde gaat in Tilburg, Roosendaal en Waalwijk de vlag uit om 65 jaar bevrijding van Zuid-Nederland te vieren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.