Home

Achtergrond 172 x bekeken

Brabant zit te springen om bevoegde leraren

Het onderwijs in Noord-Brabant heeft een nijpend tekort aan bevoegde leerkrachten.

Op dit moment zijn er in het Brabantse onderwijs 170 openstaande vacatures. Vooral voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde zijn nauwelijks bevoegde docenten te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van werving- en selectiebureau Docentenbank in Den Bosch.

Het Bossche bureau nam in september de openstaande vacatures in het onderwijs in Noord-Brabant onder de loep. Vergeleken met 2008 is het aantal openstaande vacatures in Brabant wel met 15 procent gedaald. Vooral docenten met een eerstegraads bevoegdheid zijn schaars.

Uit het onderzoek blijkt dat er onder zij-instromers wel veel belangstelling bestaat om in het onderwijs aan de slag te gaan. Zij beschikken echter niet over de juiste ervaring en bevoegdheden. De door de overheid in het leven geroepen verkorte studietrajecten voor aankomende docenten leveren nog onvoldoende bevoegde docenten af. Teveel lessen worden door onbevoegde docenten gegeven, waarschuwt het bureau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.