Home

Achtergrond

Bos eens met Kamer in kritiek op DSB

Minister Wouter Bos van Financiën sluit zich aan bij de kritiek van de Tweede Kamer op praktijken bij de DSB Bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa.

,,Daar zijn dingen gebeurd die duidelijk niet in de haak zijn. Daar zitten wij en de Autoriteit Financiële Markten bovenop. En er worden maatregelen genomen'', zei Bos woensdag in het jaarlijkse debat over de miljoenennota in de Tweede Kamer.
Bij DSB was het lange tijd gebruik om mensen bij een lening een dure koopsompolis te verkopen. Onacceptabel, vindt Bos dat. Een meerderheid in de Kamer had de dag ervoor al aangedrongen op actie tegen DSB. Volgens anonieme ex-medewerkers van de bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa was het aansmeren van polissen welbewust beleid van het management. Daarmee zou 1,6 miljard euro winst zijn gemaakt.
In de koopsompolissen zaten provisies tot 90 procent verborgen. ,,Totaal idioot'', zei Bos. De provisies wil hij niet verbieden, maar wel inzichtelijk maken voor consumenten. Als die begrijpen wat er op tafel ligt, zullen ze de lening niet aangaan, verwacht Bos.
Hij zei verder dat de Autoriteit Financiële Markten het handelen van DSB aan het onderzoeken is. AFM gaf DSB in mei al een boete van 120.000 euro voor het afsluiten van te hoge hypotheken.
Bos ziet voor zichzelf niet meteen een bemiddelende rol weggelegd in het conflict tussen cliënten en de DSB Bank. Volgens hem zijn de klagers zich al goed aan het organiseren. De ombudsman financiële dienstverlening kan wel bemiddelen. Als het mis gaat, kan het ministerie van Financiën altijd nog inspringen, zoals dat in het verleden ook gebeurde bij het conflict over aandelenlease.
Het debat woensdag ging ook over de miljarden die het kabinet vanaf 2011 wil bezuinigen om de overheidsfinanciën weer enigszins op orde te brengen. De Tweede Kamer zal ,,in de volle breedte'' kunnen meepraten over maatregelen, zei Bos.
De komende maanden gaan topambtenaren op twintig terreinen zonder taboes op zoek naar besparingen. Het parlement krijgt daarna alle opties te zien, aldus Bos. Een oproep vanuit de Kamer om alvast een vacaturestop in te stellen voor ambtenaren die zich op ministeries uitsluitend bezighouden met beleid, noemde hij ,,niet nodig en ongewenst'' omdat departementen daardoor in de problemen kunnen komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.