Home

Achtergrond

Bos bepleit miljarden klimaathulp aan arme landen

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft vandaag krachtig bepleit dat de EU circa 2 miljard euro per jaar betaalt als klimaathulp aan ontwikkelingslanden.

De betaling moet al volgend jaar beginnen. Vanaf 2012 kan dat stijgen tot zo'n 10 miljard euro overheidsgeld per jaar. Voorwaarde is dat een VN-top in Kopenhagen in december een akkoord oplevert over minder CO2-uitstoot vanaf 2012.

Bos zag tot zijn vreugde dat meer EU-landen zich uitspreken voor dit plan, dat eerder door de Europese Commissie was verwoord. Maar met name Polen en andere Oost-Europese landen willen de hand op de knip houden.

"Het zijn zelf ook niet de rijkste landen'', beseft Bos. Door hun vuilere industrie zouden de Oost-Europese landen relatief meer moeten meebetalen, stelden ministers uit Oost-Europese landen. "Maar daar laten we ons niet door uit het veld slaan'', zei Bos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.