Home

Achtergrond

'Booreiland Ameland ontsnapt aan een ramp'

Een booreiland van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, vanwaar zo'n 3 kilometer ten oosten van Ameland naar gas wordt geboord, is tenauwernood ontsnapt aan een ramp.

De zeecontainers die twee weken geleden van een schip overboord sloegen, hebben het eiland geramd, zegt burgemeester Albert de Hoop van Ameland.

Twee weken geleden verloor de Navic Baltic, die langs Terschelling voer, negen containers. De containers en de inhoud spoelden aan op Ameland en op een zandplaat in de buurt van Schiermonnikoog. Nog steeds spoelen er fietsonderdelen en andere dingen die in de containers zaten aan.

Volgens De Hoop is op foto's die mensen van het eiland hebben gemaakt, te zien dat twee containers tegen een poot van het eiland aanbeuken. ,,Daar is een leiding waar onder zeer hoge druk gas naar boven komt. Daar omheen zitten een aantal spijlen, die de gasleiding hebben beschermd.''

De burgemeester vindt de gang van zaken zeer ernstig. ,,Ik wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek gaat doen.''
De Hoop pleit al langer voor maatregelen. Hij wil dat de containers zendertjes krijgen, zodat ze bij overboord slaan makkelijk kunnen worden gelokaliseerd. Ook vindt hij dat de containers beter moeten worden vastgezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.