Home

Achtergrond

Bomaanslag Peshawar eist tientallen mensenlevens

Een aanslag in een druk winkelgebied in de stad Peshawar in Pakistan heeft vandaag aan zeker 49 mensen het leven gekost.

Onder de doden zijn drie vrouwen en zeven kinderen. Alle slachtoffers zijn burgers. Dat heeft de arts Zafar Iqbal van het belangrijkste ziekenhuis in de stad in het noordwesten van Pakistan gezegd. Meer dan honderd mensen raakten gewond, van wie ongeveer de helft er slecht aan toe is.

De explosie had plaats nabij de belangrijkste markt van de stad. Een bom van 100 kilo ontplofte in een auto naast een bus. Volgens de politie zat de pleger van de zelfmoordaanslag in de auto. De explosieven waren verstopt in de deuren. Op straat lagen zwartgeblakerde lichamen van slachtoffers en werden gewonde burgers uit het puin geholpen. Omstanders probeerden overlevenden uit een omgeslagen bus te helpen. Zeker tien winkels raakten volledig verwoest.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Maar volgens een minister van de Noordwestelijke Grensprovincie, waarvan Peshawar de hoofdstad is, zitten de Taliban achter de aanslag. "Burgers vormden het doelwit. De Taliban willen de regering onder druk zetten met zulke aanslagen, maar we zullen niet voor hen buigen. De militaire operaties gaan door tot de laatste strijder is geëlimineerd'', aldus de minister.

In Peshawar zijn de afgelopen vier maanden zes aanslagen gepleegd. Allemaal worden ze toegeschreven aan de radicaalislamitische Taliban en het terroristennetwerk al-Qaeda, die een bloedige strijd tegen de Pakistaanse staat voeren. Die is in het offensief gegaan tegen radicale moslims aan de grens met Afghanistan. Aanslagen in heel Pakistan hebben de afgelopen twee jaar al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.