Home

Achtergrond 6 reacties

Boergevaarlijk

In de agrarische sector gaan bestuurders en beleidsmakers er ondanks de economische crisis nog steeds van uit dat liberalisering van de markt de oplossing is voor alle problemen. Zo ook de minister van landbouw.

Toen de mensen van de Dutch Dairy Board bij haar op het ministerie waren om te spreken over de historisch lage melkprijzen en de enorme financiele klappen, was haar enige reactie dat de quota moeten worden afgeschaft en dat de liberarisering het grote financiële heil is waar de melkveehouders het van moeten hebben. Blijkbaar is het zo in de wereld dat zodra liberalisering een geloof is geworden, je niet meer hoeft na te denken over de gevolgen van het beleid.

Bij liberalisering horen grote prijsschommelingen met lange diepe dalen en korte hoge pieken. Dat je zo’n beleid wat de voedselproductie en de voedselvoorziening betreft niet heilig mag verklaren, komt kennelijk bij deze minister en andere beleidsmakers niet op. Voedsel wordt door hen gewoon bekeken als bakstenen. En als er dan ergens ter wereld hongersnoden uitbreken dan wordt dat geweten aan de klimaatverandering. Ik denk dat de grootste oorzaak ligt in de liberalisering.

Er zijn gelukkig melkveehouders die er anders over denken. Zij voeren actie voor een beter melkbeleid. Als actiemiddel kiezen ze het laten weglopen van de melk, maar dat wordt ze door de LTO gigantisch kwalijk genomen. En als ze weglopen uit een overleg omdat er alleen maar gesproken wordt over het afschaffen van de quota, wordt ze dat ook door de LTO kwalijk genomen.

De grote zuivelondernemingen zijn al niet anders. De liberalisering en de macht daardoor van de grote multinationals vormen een grote bedreiging voor boeren en hun gezinnen en het zijn de beleidsmakers op het ministerie en LTO die boergevaarlijk zijn. Zij zijn een gevaar voor 80 procent van de melkveehouders en ik vraag me al tijden af wanneer melkveehouders daartegen in groten getale in actie komen.
Voor de 20 procent die over een paar jaar nog over is, wordt het hard werken voor weinig geld in een Nederland met een grootschalig landschap. Moet dat onze nabije toekomst worden?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  preek

  Pfffff, en nog altijd geen voorstel om europees varkensquotum in te voeren om zo een goeie prijs te krijgen.

 • no-profile-image

  Boer

  Je hebt het helemaal juist Wien. Liberalisering is heilig en veel producenten slikken het als koek. Boeren laten zich hun stuurmiddel en zekerheid op een eerlijk inkomen afhandig maken om vervolgens in de zelfde ellende te vervallen als bijna alle andere sectoren. Het is jammer dat de waarde van sommige dingen pas duidelijk wordt nadat je het weg geeft en het niet meer terug kunt krijgen.

 • no-profile-image

  Nederlandsche melkveehouder

  Menigeen die het in de zuivelwereld over liberalisering en wereldmarkt hadden en hebben;vertegenwoordigen andere belangen als de primaire sector(de melkers)

 • no-profile-image

  realist

  De spijker op z'n kop, helemaal mee eens!!

 • no-profile-image

  arjan koumans

  hier in frankrijk staat bijna 90% van de boeren achter het melkquotum, het is hier bij vergroting iets anders geregeld als in nederland, in iedere provincie is een commisie die jaarlijks het quotum wat vrij komt onder vaste criteria verdeeld(hoeveel arbeidskrachten, granen, andere takken, milieuwetgeving etc;) wat er voor zorgt dat de bedrijven vrij homogeen zijn binnen een provincie wat er voor moet zorgen dat er zoveel mogelijk melkveehouders blijven in een sector, met de vrije markt valt dit in duigen en we zien al de concequenties van de quota verruiming van de afgelopen jaren, in ons dorp waren we vijf melkveehouders 2 jaar geleden en vandaag zijn we nog twee want de boeren zien het niet meer zitten terwijl we wat mestproduktie betreft juist veel toekomstperspectief hebben, in frankrijk is de visie over nederland erg negatief wat de liberalisering betreft en zelfs na de acties van de afgelopen weken is het nederlandse standpunt nog niet veranderd, we hopen hier dat dat nog gaat komen,veel succes
  "een oud medewerker"

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wien ,helemaal mee eens! Is voor de melkveehouder en de consument een groot voordeel. Alleen diegene die willen graaien hebben een probleem, dat zijn er blijkbaar nog veel. Als dit de melkveehouders die tegen gas geven, het nog niet begrijpen, dan kunnen ze beter stoppen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.