Home

Achtergrond 265 x bekeken 7 reacties

Boer in oudheid anticipeerde op klimaatverandering

Klimaatverandering is niet per se een bedreiging en boeren hebben in het verre verleden laten zien, heel goed om te kunnen gaan met een verandering van de klimatologische omstandigheden.

Dat blijkt uit onderzoek van Arne Wossink van de Universiteit van Leiden.

Wossink promoveert woensdag op zijn onderzoek naar de effecten van de klimaatverandering in Mesopotamië, twee- tot drieduizend jaar voor Christus. De toenemende droogte in Noord-Mesopotamië – het huidige grensgebied van Turkije, Syrië en Irak – leidde niet tot conflicten, maar juist tot een hechtere samenwerking tussen veelal rondtrekkende veehouders en akkerbouwers, constateert Wossink op basis van oude teksten en archeologische vondsten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Ik las net ,50 miljoen jaar geleden groeiden er palmen op de noordpool,wat een klimaat verandering

 • no-profile-image

  Boer

  Al Gore is een goeie ondernemer. Hij maakt gebruik van zijn bekendheid. Met zijn film en zijn praatjes verteld hij een verhaal dat mensen graag willen horen. En hij verdiend er goed mee en het is niet ilegaal.

 • no-profile-image

  Boven

  Maar hun land kwam niet onder (zee)water te staan. Wat zouden ze dan hebben gedaan vraag ik me af. Landverhuizers zat, zeker toen.

 • no-profile-image

  gert

  Dus niks nieuws onder de zon,El Gore meent dat het nieuws is,en meent dat hij de wereld moet waarschuwen,leeft zelf in grote luxe en wil een ander vertellen dat hij sober moet leven

 • no-profile-image

  Boer

  De arabieren pompen zoveel zeewater in hun oliebronnen om de olie omhoog te brengen dat het de stijging van de zeespiegel vertraagd. Daarbij is de oppervlakte van de zuidpool op het moment iets kleiner maar is er wel een veel dikkere laag sneeuw. En zijn de dijken van nederland niet een reden van de zeespiegelstijging? We beletten de zee immers het volgen van zijn natuurlijke weg.

 • no-profile-image

  Han

  Deze voorlopers van de huidige landbouw, waren iets slimmer dan wij. Zij pakten de nieuwe uitdaging op en wij zitten te klagen over veranderende omstandigheden. Als of het een bedreiging is van ons bestaan. Dat is het ook als we niet willen aanpassen. Voor de Russen zien de mildere winters en de nattere voor zomer als een bedreiging van hun landbouw, terwijl dit nu juist de kans biedt op meer en betere oogsten. Ruil zomertarwe om met wintertarwe meer graan. Bemest het gras en maai tijdig (voor bloei) snelle hergroei en maak voordroogkuil.
  Helaas om dit te doen moeten ze hun vertrouwde praktijk aan de kant zetten.
  Als wij veranderingen niet zien als een probleem maar als uitdaging is het leven in eens veel positiever.

 • no-profile-image

  gert

  Klimaatverandering is zo oud als de wereld,niks nieuws onder de zon,El Gore meent dat er wat nieuws onder de zon is,is ook maar een profeet die brood eet

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.