Home

Achtergrond 198 x bekeken 3 reacties

Boer helpt boer

De wereldlandbouw- en voedselorganisatie FAO zendt in de aanloop naar de voedseltop in november in Rome steeds krachtiger signalen uit.

De honger loopt nu al op, de groeiende wereldbevolking en klimaatverandering stellen de landbouw de komende decennia voor grote uitdagingen c.q. problemen.

Het VN-onderdeel liet vandaag bij monde van topman Jacques Diouf weten dat de voedselproductie in veertig jaar tijd met 70 procent moet toenemen om alle monden te kunnen voeden. Als dat niet gebeurt, dreigen ernstige tekorten, sociale onrust en potentiële oorlogen.
In dat licht bezien is het curieus dat westerse landen puike landbouwgrond opofferen. Maar ook dat westerse investeringen in ontwikkeling van arme landen teruglopen, met name in de landbouw. Bovendien loopt de bestaande steun vaak niet rechtstreeks via boeren, maar via non-gouvernementele organisaties en regeringen.

Er moet meer geld (en kennis) direct naar boeren, is de terechte opmerking van AgriCord waarin ook LTO deelneemt. Coördinatie en transparantie is daarbij een eerste vereiste. Ontwikkeling van boeren moet tot de gevraagde opbrengstverbetering per hectare komen. Want dat is de sleutel tot succes, en niet areaalvergroting. De urgentie is groot: de productiviteit daalt vooralsnog.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De bevolking in India neemt enorm toe zag ik op TV,IEDEREEN WIL DAAR VEEL KINDEREN,MOETEN ZE NIET KLAGEN OVER HONGER,NET OF DE BOEREN IN HET WESTEN DAAR VERANTWOORDELIJK VOOR ZIJN,DE BOEREN IN EUROPA KRIJGEN NAUWELIJKS DE KOSTPRIJS DANK ZIJ DE NMA

 • no-profile-image

  jan

  Het blijft dweilen met de kraan aan met zo,n sterke bevolkingstoename in de derde wereld,de mensen daar zien de kinderen daar als een AOW voor later,hoe meer kinderen hoe beter de oude dag

 • no-profile-image

  gewone gezinsboer

  Een boer zonder/te weinig inkomsten is hetzelfde als een auto zonder/te weinig benzine;hij blijft wel auto ,maar presteert niet.
  Mensen die zich zorgen maken dat er over 40 jaar te weinig voedsel is;zijn er waarschijnlijk van overtuigt dat de boer moet produceren onder de kostprijs of denken deze dat landbouwgrond presteert zonder goede boeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.