Home

Achtergrond

Blank daalt niet in prijs

Blank kalfsvlees had de prijspiek al achter de rug, maar toch komt er nog eens €0,05 bij de prijs op, tot €4,44 per kg geslacht gewicht (grafiek 1). Vorig jaar noteerde blank €3,95 per kg geslacht gewicht.

Die prijsstijging komt echter niet uit de markt; het is een correctie. Boerderij baseert zich op meerdere marktpartijen. Twee daarvan hebben deze week een prijscorrectie doorgevoerd.

In werkelijkheid zit blank in relatief rustig vaarwater. De Franse vraag is prima en ook in Duitsland en in Italië is de vraag heel behoorlijk. Er is wel een tendens dat die goede vraag voorzichtig afneemt. Dit heeft echter geen gevolgen doordat er qua aanbod enige speling is. Er zijn geen mestachterstanden. Ondanks voorzichtige druk op de markt, blijven de prijzen daardoor gelijk.

Rosés ouder dan 8 maanden noteren €2,86 per kg geslacht gewicht (grafiek 2). Dat betekent een prijsstijging van €0,02. Veel naam mag die stijging niet hebben. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Deze rosés zijn overigens €0,13 duurder dan vorig jaar.

De jonge rosés (tot 8 maanden) konden lange tijd meelopen met blank kalfsvlees, maar dat lukt dit keer niet. De jonge rosés noteren €0,05 lager en komen uit op €3,33 per kg geslacht gewicht.

Bij de jonge rosés is er een tendens dat het aanbod behoorlijk toeneemt. De komende weken komen de prijzen daardoor sterker onder druk te staan.

prognose:

blank stabiel, jonge rosés goedkoper

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.