Home

Achtergrond

Biotechsector boert goed door startkapitaal

Het startkapitaal waarmee tussen 2000 en 2004 bedrijven in de technologisch-biologische sector op gang werden geholpen, heeft z'n vruchten afgeworpen.

Van de negentig bedrijven die in die periode met steun van het BioPartner-programma van het ministerie van Economische Zaken konden openen, zijn er nog steeds tachtig actief. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van adviesbureau Inno Tact Consulting en het Life Science & Health Innovatieprogramma.

De overheid zette het BioPartner-programma negen jaar geleden op om het aantal ondernemingen op het gebied van biotechnologie (life sciences) te vergroten. Economische Zaken reserveerde er 45 miljoen euro voor. Met dat geld konden negentig nieuwe bedrijven aan de slag met farmaceutische en biowetenschappelijke technieken om bijvoorbeeld nieuwe medicijnen of voedingsmiddelen te ontwikkelen.

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoek heeft driekwart van deze bedrijven producten of diensten op de markt gebracht. Gezamenlijk zijn de nu nog actieve ondernemingen goed voor 750 arbeidsplaatsen en een omzet van 70 miljoen euro per jaar.

Het Life Sciences & Health Innovatieprogramma is opgezet door het bedrijfsleven, de universiteiten en de rijksoverheid om de sector lifescience in Nederland verder te versterken. De totale sector bestaat uit negenhonderd bedrijven Ze dragen 3 procent bij aan het Bruto Binnenlands Product. Er werken zo'n 50.000 mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.