Home

Achtergrond 33 reacties

Bijna half miljoen dieren zinloos gedood

In 2008 zijn in Nederland bijna een half miljoen dieren onnodig gefokt en daarna gedood omdat ze overbodig waren.

Dat blijkt maandag uit het jaaroverzicht over dierproeven en proefdieren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze lijst heeft de vereniging Proefdiervrij op haar website gepubliceerd.
Naast een heleboel muizen, ratten en konijnen gaat het om varkens, apen, honden en katten, paarden, allerlei soorten vogels en zelfs lama’s. In totaal werden in 2008 één miljoen proefdieren gefokt. Daarvan zijn er 455.884 gedood. ”Naast het leed van de dieren kost deze verspilling de proefdierindustrie jaarlijks minstens twee miljoen euro”, stelt Proefdiervrij.
Ten opzichte van 2007 zijn er in 2008 14 procent meer dieren overbodig gefokt en gedood, staat in het rapport Zo doende 2008 van de VWA. ”De nonchalance waarmee in deze industrie wordt omgegaan met dierenlevens is schandalig”, vindt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij. ”Al die miljoenen kunnen ook zinvol worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van proefdiervrije technieken”, aldus Zuidgeest.
In 2008 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor wel 3,3 procent minder dierproeven uitgevoerd. Vooral met ratten en kippen zijn minder proeven gedaan, stelt de VWA. ”Op vogels zijn meer dierproeven gedaan omdat onderzoek moest worden verricht naar het voorkomen van de vogelgriep. Op genetisch gemodificeerde dieren zijn 5800 meer (7 procent) dierproeven verricht.”
De proeven worden vooral uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek (52 procent). Voor het ontwikkelen, produceren, controleren of ijken van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten voor mens en dier werd 37 procent van het totaal aantal dierproeven verricht.
Proefdiervrij zegt al eerder ”het overbodig fokken en doden” bij de regering te hebben aangekaart. ”Maar dat heeft niet tot maatregelen geleid. Minister Klink vindt dit een normale bedrijfsvoering en schuift de verantwoordelijkheid af op de proefdierindustrie.”
Proefdiervrij vindt dat zowel de minister als de proefdierindustrie hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het zinloos doden van proefdieren tegen te gaan. ”Zij moeten meer investeren in onderzoek naar en de ontwikkeling van proefdiervrije technieken.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rein en Lek

  De consument krijgt wat ie verdient!Hij wil niks betalen dus krijgt ie bulk!Alleen op de producent inlullen heeft nul effect,probeer eens een consumentensite!U vraagt wij draaien!!!Rijmen en dichten zonder een hemd te lichten,wat jij spotvogel!

 • no-profile-image

  speurneus

  Beter lezen Dirk, het was een open zwarte auto met witte vlekken. Van de RUNDAC! Dat staat er toch zeker duidelijk. En kijk toch ook maar even onder 'aantal vlinders op nederlands grasland kleiner'. Daar vind je alles over jouw naam! (Ik lijk janpeter nog aan toe wel een VVV gids!)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Voor zover ik mij kan herinneren wordt er al tientallen jaren gepraat over het terugdringen van dierproeven en talloze bedrijven all over the world hebben dan ook afstand genomen van deze weerzinwekkende omgang met het leven. Maar CDA-sinister Ab Klink vindt het een normale bedrijfsvoering dat er in ons land op jaarbasis een miljoen proefdieren worden gefokt waarvan de helft zinloos doodgemaakt en vernietigd wordt. Klink: leg dat maar eens aan je kinderen uit. En aan mij!
  De mate waarin een volk zich beschaafd mag noemen valt namelijk af te lezen aan het respect waarmee men het leven bejegend. Bij het CDA telt dat alléén als er vet geld verdiend kan worden. En zo'n partij staat Normen en Waarden voor? Lameniejanke!

 • no-profile-image

  makkelijk schoren voor de bunne als je

  beter in miljoenproefdieren dood dan een mens te veel dood omdat we onze medicijen niet goed hebben kunnen onwikkelen nedeland kankervrij

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Ja, dit geeft helemaal de norm en waarde weer van onze samenleving. Geen respect voor leven, alleen voor geld, geld, geld. Die minister toch, zelf reguleren?? Kan niet meer in ons land. Kijk naar de banken. Zelfs ALS ze vrij eenvoudig iets goed kunnen doen, zijn ze er niet.

 • no-profile-image

  Bosmier

  Kakkerlakken? Daar heb ik schijt aan!

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Een uitspraak van Gandhi, die door links en rechts op handen wordt gedragen is: Aan de behandeling van dieren kun je de beschaving van een volk aflezen. Ook een hint voor de boeren, en de slagers.

 • no-profile-image

  happy

  Kom maar op hoor met je betoog tegen mij, kan niet wachten.....hahaha

 • no-profile-image

  linda

  HEE @HAPPY BOERKE,
  sinds er een zekere spotvogel is opgedoken in de fora van AGD is het niveau enorm verbeterd. dit betekent dat het geschrevene toch oproept tot reactie. En ooit zullen deze woorden doordringen in het hart van sommigen. Want vele druppels water kunnen de hardste steen uithollen!

 • no-profile-image

  happy

  Nivo verbetererd ????? hahahaha dat meen je niet ??? hahahaha Het dringt door in het hart van mijn buik.....van het lachen. Dus jij vind het een nivo verbetering als iemand dood en verderf wenst aan normale mensen die hard werken voor voedsel tegen lage lonen omdat de consument verrekt te betalen en toch heel veel aandacht vestigen aan milieu en welzijn ondanks de zeer lage marges ??? Geeft wel weer aan hoe bedenkelijk het nivo is van mensen die de criminele en terroristiache organisaties als wd pvdd ed. een warm hart toe dragen. Gewoon vervreemd van de werkelijkheid en het onmogelijke eisen van mensen. Wees eerst maar eens constructief met de boeren, want zij zijn het die veranderingen moeten doen in samenwerking met de consument en niet jij, Linda (spotvogel, wakkerdier, anti jacht, herman all the same)

 • no-profile-image

  dirk

  Niet jokken speurneus,Rendac rijdt alleen met dichte wagens.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Intimideren? Hoezo? Ik geef daar een schets uit het vroegere Waterland over een zelfkazende boerderij waar jij naar vernoemd ben. Thal's all! Toch altijd aardig om wat van de linguistiek op te pikken? Of niet soms?

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  We hadden het toch over proefdieren?? Stick to the subject. It saves time and money. Hoe dringen we het terug ?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niet helemaal als ontwikkelingshulp, beste Overgevoelige Gek, maar als bio-industrie! En mark my words: overal valt doorheen te komen. Maar we beginnen op de Duitse manier: Klein faengt man an!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je bent misschien wel overgevoelig, maar allerminst gek! Want je hebt helemaal gelijk. Zolang er maar vét aan dieren verdiend kan worden mogen alle normen en waarden de gehaktmolen in! Dat noem ik huichelarij!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is : "River deep, mountain high", dit was ik, nu weer jij! Maar volgens mij weet je niet eens waar dit over gaat. Een half miljoen dode proefdieren, niet voor de consumptie (mogen we hopen) maar voor de Rendac. Die worden niet in biobedrijven gefokt maar in ratteries, muizen-nissen, apenalkoven en slangenkuilen. Vervolgens worden ze nutteloos bevonden en vergast en dat levert dan twee miljoen euro verlies op. En dat vindt men dan belangrijker dan het vreselijke lot van die 500.000 dieren. Van God los!

 • no-profile-image

  happy

  Blijkbaar wordt het je allemaal te veel birdie het was IK, Happy Boerke, die jou beschuldigde van deelname aan terroristische en criminele clubs zoals wd, pvdd vin (en dat wist je donders goed ) en niet Linda. Maar ben blij dat jij linda ook niet mag

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Zou het ook zo erg zijn als voor die proeven Kakkerlakken gebruikt worden ?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi Gert, waarom zouden jullie hier de schuld van krijgen? Heb jij stiekem 12.000 spitsmuizen onder jouw matras dan? Of 800 goudhamsters op zolder? Of 1500 zebravinkies in de badkamer? Dat is toch zeker geen handel voor een beetje boer? Want die heeft al zijn windturbine, minicamping, knuffelvee, adoptiekip et cetera.Ik beloof je dat ik ga uitzoeken hoe het er met het kweken en fokken van al dat beestenspul aan toe gaat, maar ik denk daarbij niet meteen aan schnabbelende dikbilveredelaars, meervoudige melkquotummellkers, waterhoofdige vleesvarkensspuiters of dehydrerende plofkipfokkers. Want ik loop lang genoeg op het platteland rond om te weten dat er niet achter iedere molshoop gemalverseerd wordt. Eerlijk is eerlijk!

 • no-profile-image

  Speurneus

  Ik wou effe melden dat ik vanmorgen op het viaduc bij Zwartemeer stond en een wagen van de Rundac zag aankomen die wel drie uur tegen de wind in stonk! Ik moest mijn neus dichtknijpen en keek naar beneden toen die kar onder me door reed. En wat dacht je wat? D'r lagen allemaal dooie beesten in (daar had ik al vermoeden van) zoals wrattenzwijnen, capibara's, kangeroes, wurgslangen, kaaimannen, dingo's, lama's en zefs zeekoeien. Je maakt mij niks wijs. Dat waren natuurlijk overbodige proefbeesten die ze in Duitsland gingen dumpen. Want zo slecht zorgen ze in Emmen nou ook weer niet voor de beessies, ondanks de crisis. Wie weet er eigenlijk wat voor soorten beesten er allemaal voor proeven gebruikt worden?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als ik Happende Boerka's verwar met Lieve Linda's dan is dat al erg genoeg, gelukkige helleveeg. maar ik bood Linda vanochtend tenminste Odol aan en zij heeft vast en zeker de hele dag haar mond vol gehad. Want ik heb haar niet meer gehoord! En zo hoort het ook!
  Maar je moet niet te snel conclusies trekken want niks wordt mij teveel en ik begon vandaag een nieuw forum over boeren en ganzen. Want the show must go on! Ga dus maar naar "draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid' en zet je beste beentje voor. Als je dat ten minste hebt!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Nou nou Linda, dat was een mond vol. Je zult vandaag heel wat Odol nodig hebben om dat weer weg te spoelen. Jawel, je kent me goed zeg. ik ben inderdaad lid van Oxfam Novib, Terre des Hommes, War Child, Vluchtelingenhulp, Hartstichting, Astmafonds, Kankerfonds, Rode Kruis en meer van dat soort bloeddorstige terroristenclubs. En ik overweeg om klandestien lid te worden van de KNJV en daar te gaan werven voor de Faunabescherming. Want een beetje Faunabeheerder moet daar toch wel lid van zijn! Maar ik wil nog zeggen dat ik het stijlloos vind dat al die PROEFDIEREN voor de kat zijn viool gefokt en doodgemaakt zijn. Volgend jaar moeten ze maar aan een hulporgasnisatie zoasl MICE FOR AFRICA worden gegeven. Kunnnen de mensen die zo arm zijn als een manke kerkrat tenminste ook eens een eerlijk stuk vlees eten.

 • no-profile-image

  dirk

  Oke,we begrijpen elkaar niet goed,laten we het daar maar op houden!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Oké Dirk, stuiflzand erover want ik wil jouw reacties niet missen. Hoewel het in dit dossier nog niet veel oplevert. Maar wellicht verandert dat nog. Erg hé: al die overbodig gefokte springmuizen en oranjekaakjes? Ik krijg gewoon een rooie kop van valse schaamte en dat is geen ponem bij een spotvogel. Straks denken ze nog dat ik een overbodig gefokte pruimkop-parkiet ben! Want dat schijnt ook te gebeuren.

 • no-profile-image

  Bosmier

  Ieder mens praat naar zijn/haar verstand. Ooit van de klimaatcrisis gehoord? En van natuurlijk evenwicht? Straks leggen wij allemaal het loodje. Oorzaak? Structurele overbevolking, uitmergeling van de aarde en vervuiling van de atmosfeer. En hoe komt dat allemaal? Simpel. Er zijn vééééél teveel mensen!

 • no-profile-image

  gert

  Zullen de boeren ook wel weer de schuld van krijgen,nog geen Thieme gehoord of gezien,zeker herfstvakantie

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ik heb lang gedacht dat rednecken alleen in Amerika voorkwamen. Maar helaas , je ziet ze hier ook regelmatig. Ze zijn te herkennen aan pickups met schijnwerpers erop. Als je ze hoort praten dan valt het vooral op dat ze nogal ongenuanceerd denken. Dat betekent simpel en kortzichtig...

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk 'Overgevoelig en zo gek nog niet', maar ik had even een klein onderonsje over een misverstand met Dirk. Om het actuele proefdierprobleem op te kunnen lossen moet eerst de hele boedel in kaart gebracht kunnen worden en we weten nu op de keeper beschouwd alleen dat er een half miljoen dieren ten onrechte zijn gefokt en vergast. Dat enkele gegeven duidt al op zorgwekkende wildgroei en ongecoordineerd aanrotzooien met levende dieren. En dat terwijl dit punt al jarenlang op agenda's staat. Ik zou dus wel eens willen weten waarom en vooral waar al die teveel gefokte dieren zijn gefokt en opgekweekt. En in wiens opdracht! Wordt daar op een juiste wijze toezicht en controle op uitgeoefend vwb dierenwelzijn? Om eerlijk te zijn: ik kan het mij nauwelijks voorstellen. Want aan het eide van de rit wachtte er immers twee miljoen euro strop. Dat motiveert waarschijnlijk niet erg om in welzijn te investeren. Zo, dat zijn alvast een paar puntjes. Ben erg benieuwd wie er een antwoord op een van deze vragen kan geven. Of op meerdere. Roept u maar!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  En Goethe zei: "Vlooien en luizen, de hele kluit, maken ook deel van de wereld uit!" Maar daar hebben normlozen niets mee te maken! Dénken ze!

 • no-profile-image

  happy

  Hey birdie, wordt jij nou niet eens wanhopig dat het ook echt helemaal niets uitmaakt wat jij ook doet, typt of zeurt ?? Het enigste wat jij bereikt is zo hier en daar een boze reactie van een boer and that is it !! haha maar ga lekker door hoor, ik moet er wel om lachen.....Misschien moet jij eens gaan leven.....??

 • no-profile-image

  woody woodpecker

  Right Gijs, we're rednecks, we're rednecks, we're here to look out for a hole in the ground, we're rednecks, we're rednecks and we're driving the foxes out! (wijze: en tatteme toffe jongens waren USA version).

 • no-profile-image

  dirk

  Daar vindt je alles over mijn naam,wow wow wow,had je graag dat ik me geintimideerd voelde en nooit meer reageerde?????!!!!

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Het is net als met de ontwikkelingshulp. Er is een industrie omheen ontstaan met alle belangen die erbij horen, werk, i nkomen, topfiguren etc. Kom er maar eens door. En alles went.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.