Home

Achtergrond

Bijna IJslands wetsvoorstel terugbetaling

De regering van IJsland komt volgens goed ingelichte bronnen volgende week met het wetsvoorstel dat de terugbetaling van de Icesave-banktegoeden aan Nederland en Groot-Brittannië regelt.

Het blijft echter de vraag of dit kan rekenen op voldoende steun van het parlement. Als Nederland en Groot-Brittannië niet akkoord kunnen gaan met de wet, riskeert IJsland dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en enkele Europese landen afzien van leningen en hulp.

IJsland werd het in juni eens met beide landen, maar het parlement verbond veel voorwaarden aan het akkoord en stelde daarmee limieten aan het bedrag dat terugbetaald kan worden. Dat ging Nederland en het Verenigd Koninkrijk te ver. De regering van IJsland zit nu tussen twee vuren, want de bevolking verzet zich ertegen dat de belastingbetalers gaan opdraaien voor het wanbeleid van een particuliere onderneming.

Minister Steingrimur Sigfusson van Financiën zei gisteren dat binnen vijf dagen duidelijk zal worden of een aanvaardbare oplossing in zicht komt. Voor de radio zei hij dat er "beweging'' zit in de gesprekken met Nederland en Groot-Brittannië. Hij wees erop dat het voor IJsland van levensbelang is dat de blokkade van financiering door het IMF wordt opgeheven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.