Home

Achtergrond

Beving Sumatra eist mogelijk duizenden levens

Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving op Sumatra is verder opgelopen, tot boven de 500.

Dat meldt het Indonesische ministerie van Sociale Zaken. De meeste doden zijn te betreuren in de havenstad Padang, waar circa 900.000 mensen wonen. Minister van Gezondheid Siti Fadilah Supari zei tegen journalisten dat ze verwacht dat het dodental in de duizenden gaat lopen. Honderden woningen, scholen, hotels en andere gebouwen zijn ingestort.

De minister zei op de luchthaven van de hoofdstad Jakarta tegen verslaggevers dat de schade groter zou kunnen zijn dan na de aardbeving die Centraal-Java trof in 2006. Toen kwamen meer dan 5.800 mensen om het leven en stortten 150.000 woningen in. Met name de stad Jogjakarta werd destijds zwaar getroffen.

De beving van woensdag had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. De autoriteiten hebben moeite om een goed beeld te krijgen van de situatie. Een aantal ministers, onder wie Siti Fadilah Supari, gaan naar het rampgebied om hun medeleven met de nabestaanden te tonen.

Donderdag was een aantal toegangswegen tot Padang nog onbegaanbaar wegens aardverschuivingen. Puin van verwoeste gebouwen blokkeert ook de doorgang op diverse plaatsen. De telefoonverbindingen die woensdag uitvielen, zijn ook nog niet helemaal hersteld.
Het vliegveld van Padang ging donderdag wel weer open. Later op de dag wordt de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het gebied verwacht. Hij zal een bezoek brengen aan de zwaarst getroffen wijken van de stad.

Reddingswerkers zijn ondertussen op zoek naar overlevenden. De operatie wordt bemoeilijkt door hevige regenval. Daarnaast doen zich naschokken voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.