Home

Achtergrond

Bestuur trekt stekker uit Vleutense beursvergadering

De vaststelling van de Vleutense notering voor varkens gebeurt niet meer openbaar.

De notering blijft wel bestaan. Dat heeft het bestuur van de NBHV (Nederlandse Bond van Handelaren in Vee) afgelopen vrijdagavond nadat de noteringen voor deze week waren vastgesteld, meegedeeld aan de beurscommissie en de handelaren in cafe De Posthoorn in Montfoort. Vanaf aanstaande vrijdag zal de notering op een andere manier worden vastgesteld.

Volgens Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel van de NBHV heeft het bestuur hiertoe besloten omdat de beursbijeenkomsten de laatste tijd steeds minder werden bezocht. "Van de driehonderd varkenshandelaren kwamen er de laatste tijd maar een handjevol naar het café. We hebben steeds gesteld dat de deelname omhoog moest. Het wordt nu tijd voor een modernere manier om deze notering vast te stellen. Alle andere noteringen worden tegenwoordig via belrondes en telefonische vergaderingen vastgesteld. Dat moet voor de varkens ook kunnen." Oostrom stelt verder te hopen dat de notering eerder op de avond bekend kan worden gemaakt.

Het NBHV-bestuur had zijn besluit van te voren niet kenbaar gemaakt aan de beurscommissie. Ook NBHV-leden en bezoekers van café de Posthoorn wisten nergens van. "We hebben er geen ruchtbaarheid aan gegeven om zo sentimentele toestanden rond de laatste bijeenkomst te voorkomen", aldus Oostrom.

Beurscommissievoorzitter Piet de Koning wil nog niet reageren op de vraag hoe de notering straks wordt vastgesteld. "We moeten eerst als commissie onderling overleggen. Misschien komen we als commissie nog wel wekelijks bij elkaar. Vast staat in ieder geval dat de notering blijft. Collega’s en producenten kunnen me altijd bellen."

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg meldt in een reactie dat zijn organisatie de mogelijkheid onderzoekt om op korte termijn met een betrouwbare notering voor levende vleesvarkens te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.