Home

Achtergrond

Besparen op voerkosten met natte bijproducten

De prijzen van natte bijproducten zijn dit jaar fors gedaald. Daarmee wordt het voeren van deze bijproducten steeds interessanter.

Varkenshouders kunnen flink besparen op de voerkosten door het voeren van bijproducten, zegt leverancier Duynie (stand 672). "Als mengvoer in een rantsoen vervangen wordt door sastapro, tarwezetmeel en aardappelstoomschillen is een voordeel van € 5,69 per varken te behalen. Dit is voor een bedrijf met 3.000 varkens een voordeel van ruim € 48.000,- per jaar", aldus Duynie.

De leveranciers van bijproducten timmeren aan de weg tijdens de beurs in Hardenberg. Beuker Vochtrijke Diervoeders (stand 331) heeft bovendien een nieuwe methode ontwikkeld voor het opslaan van bierbostel. Het voer wordt direct vanuit de vrachtwagen opgeslagen in slurven van rekbaar silofolie. Door een ingenieus doseersysteem, aan de achterkant van de vrachtwagen, gaat het lossen eenvoudiger en hygiënischer. "De houdbaarheid van het bierbostel is enkele maanden wanneer het in een slurf is opgeslagen", zegt Beuker. "Deze methode stelt ook kleinere bedrijven in staat bierbostel te voeren, ondanks de lage voersnelheden blijft de voederwaarde behouden."

Bijkomend voordeel is dat voor het inkuilen van de bierbostel met deze methode maar één arbeidskracht nodig. Bierbostel in slurven is leverbaar vanaf medio november.

Stand 672 en 331

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.