Home

Achtergrond

Berlusconi schoffeert koning en koningin

Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft een diplomatiek incident veroorzaakt met Jordanië.

Hij zegde op het nippertje een geplande lunch met koning Abdullah en koningin Rania af omdat hij spontaan naar Rusland wilde om zijn 'vriend' premier Vladimir Poetin te ontmoeten.

Aan het staatsbezoek was een maandenlange planning voorafgegaan. Woensdag had Berlusconi het hasjemitische koningspaar moeten ontvangen in een villa in Rome. Door de afzegging op het laatste moment zat het Italiaanse protocol met de handen in het haar: het lukte niet om op het laatste moment een Italiaanse minister of andere hoogwaardigheidsbekleder te vinden om met de koning en de koningin te eten.

In arren moede werd maar wat geregeld in een restaurant in Rome. Koning Abdullah ontstak in woede toen hij foto's zag van Berlusconi met Poetin, zo meldt de krant la Repubblica vrijdag. Jordanië heeft officieel protest aangetekend bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De pers in Jordanië spreekt schande van het diplomatieke incident.

Berlusconi viel eerder op door onbeschoft gedrag jegens buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Zo liet hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel die hem wilde begroeten, minutenlang staan omdat hij werd gebeld op zijn mobiele telefoon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.