Home

Achtergrond

Belugakaviaar loopt gevaar

De aanvoer van Belugakaviaar loopt gevaar, omdat het aantal steuren in de Kaspische Zee door illegale visserij is gedecimeerd.

Een Azerbeidzjaanse milieugroepering gaat daarom vissers voorlichten en een miljoen babyvissen uitzetten om uitsterven van de bedreigde vissoort te voorkomen. Dat schreef de Britse BBC gisteren.

In Azerbeidzjan ligt de prijs van een kilo Belugakaviaar momenteel op omgerekend 670 euro, wat illegale visserij lucratief maakt. Al eeuwenlang worden de onbevruchte eitjes van de steur als delicatesse verkocht.

Tien jaar geleden werd de Belugasteur tot bedreigde diersoort verklaard waardoor de visvangst werd verboden. In 2007 werd het verbod gedeeltelijk opgeheven om dat het aantal vissen aantrok. Niet alleen Azerbeidzjan, maar ook Iran, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan vissen in de Kaspische Zee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.