Home

Achtergrond 3 reacties

Beetje meer biologisch

Het wereldwijde areaal biologische landbouw groeit met bijna 10 procent per jaar, stelt het LEI. In 2007 werd op die wijze 32 miljoen hectare bewerkt, tegen 11 miljoen hectare in 1997.

Prachtige cijfers. Maar in perspectief geplaatst is het allemaal, alle promotiecampagnes, politieke steun en vermeende voorkeuren van consumenten ten spijt, bescheiden. Eenderde van dat wereldwijde biologische areaal bestaat uit grasland, een derde van het totaal ligt in Oceanië dat het vrijwel alleen maar gebruikt voor de export. Op wereldschaal bezien is het ook een druppeltje: niet meer dan 0,8 procent van het totale mondiale landbouwareaal.

De verkoop van biologische voedingsmiddelen stijgt ook; de omzet bedraagt wereldwijd volgens het LEI 46 miljard dollar (2007). De omzet wordt vrijwel geheel in Noord-Amerika en Europa gerealiseerd – biologisch is dus van ’de rijken’. Om nu te zeggen dat biologisch is doorgebroken; het aandeel in de totale consumptie ligt rond de 2 procent.

De groei is te omschrijven als een beetje meer. Het breekpunt blijft de prijs, zeker in economische tegenspoed. Recent onderzoek gaf aan dat Nederlanders wel iets, maar heel weinig (6 procent) meer wil betalen voor bio-producten. Biologica noemt dat ondanks die marginale én beperkende plus fantastisch nieuws. Een kinderhand is gauw gevuld.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  "Het breekpunt blijft de prijs, zeker in economische tegenspoed." aldus het artikel. Het bijzondere is dat vorig jaar bij het begin van de economische crisis de verwachting was bij gangbare boeren dat het voor hen wel mee zou vallen - "mensen moeten toch blijven eten" - en dat de biologische landbouw in problemen zou komen. Het tegenovergstelde is gebeurd. De biologische landbouwprijzen zijn redelijk op peil gebleven terwijl de ontnuchtering (na de hoge verwachtingen tijdens de voedselcrisis) groot was. Wellicht is het zo dat consumenten bij iedere crisis bewuster worden van de keuzes die ze maken. Ik zeg dit niet uit zelfgenoegzaamheid. Ook de biologische landbouw heeft ontnuchterende jaren gehad en die zullen ook terug keren. De markt is zachtaardig voor niemand.

 • no-profile-image

  Alex van Erp

  Ongenuanceerd en flauw op het eind. Het onderzoek liet zien dat consumenten voor geen enkele vorm van duurzaamheid geld over hebben, maar wel voor biologisch. Zie:
  http://www.biologica.nl/node/3458

 • no-profile-image

  eten

  Denigrerende opmerking aan het eind van het artikel. U zult toch wel weten dat grote omslagen in inzicht veel tijd nemen? Betere voorlichting over hoe dereguliere voedselvoorziening eruit ziet, zal de groei in biologisch voedsel sterker doen toenemen, Maar dat weet schrijver van het artikel ook wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.