Home

Achtergrond 1 reactie

Bedenker 'overspronggedrag' overleden

Etholoog en gedragsbioloog prof. dr. Adriaan Kortlandt is zondag in zijn slaap overleden, zo is vandaag bekendgemaakt.

Kortlandt verwierf grote faam met het door hem benoemde overspronggedrag, waarbij dieren die in gevaar zijn iets heel anders gaan doen dan vechten of vluchten. Ze gaan zich bijvoorbeeld wassen. In diergaarde Artis staat een naar de belangrijke ontdekking vernoemd oversprongbankje.

Kortlandt bestudeerde als schooljongen al het gedrag van aalscholvers. Zijn nauwkeurige waarnemingen leidden veel later tot nieuwe inzichten in de medische en kinderpsychologie. Dat bracht Kortlandt heftig in aanvaring met andere befaamde biologen als Niko Tinbergen en Gerard Baerends, die onderzoek naar menselijk gedrag uitsloten van de dierstudie. Kortlandt vond hen om die reden anti-Darwinistisch en antimaatschappelijk.

Wegens het conflict week de etholoog uit naar Afrika, waar hij baanbrekend onderzoek verrichtte onder chimpansees. Kortlandt heeft tal van internationale prijzen gewonnen. Hij is 91 jaar geworden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Adriaan Kortlandt wist al in zijn jonge jaren, dat men dieren moet bestuderen om veel van het doen en laten van de mens te kunnen begrijpen. Daarin was hij zijn tijd vér vooruit en raakte gebrouilleerd met collega's zoals Tinbergen en Baerends, die niets van zijn aannames wilden weten. Ongelukkigerwijze had ik in mijn leven vooral met wetenschappers te maken die tijdens hun opleiding door één van deze twee biologen of hun leerlingen waren gebrainwashed. Dat was soms een apenzuur bestaan! Ik moest toevallig onlangs nog aan Kortlandt denken bij het lezen van boerse jagersreacties op mijn ingezonden mededelingen. "Wat een Brulapen", dacht ik toen en realiseerde me dat Kortland een groot deel van zijn leven onderzoek deed aan het gedrag van mensapen in Afrika. Ineens werd mij erg veel duidelijk omtrent het natuurverschijnsel 'jager' en begreep ik dat zij een onlosmakelijk bestanddeel vormen van de oernatuur. Daarom gedragen zij zich onbeschaafd, onbehouwen en nauwelijks ontwikkeld. Zij kunnen niet anders! En daarom horen zij ook niet in het wild los te lopen! Want prehistorische artefacten moeten in een vitrinekast bewaard worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.