Home

Achtergrond 214 x bekeken

Beatrix staat oog in oog met allemaal mannen

Koningin Beatrix stond vrijdag oog in oog met allemaal mannen.

In het Paleis op de Dam in Amsterdam zag ze mannen naakt poserend op de bank, mannen achterover leunend of liggend op een kleed of mannen schouder aan schouder in een tuin. Het waren vrijwel alleen maar mannen die stonden afgebeeld op de schilderijen van de kunstenaars die door de vorstin werden gelauwerd.

Beatrix reikte in het Paleis op de Dam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit aan vier jonge kunstenaars, waaronder drie vrouwen. Elk ontvingen ze een geldbedrag van 6000 euro uit handen van de koningin. Een jury selecteerde de werken van de vier voor de aanmoedigingsprijs, bedoeld om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. In totaal hadden 270 kunstenaars hun werk ingezonden voor de competitie om de Koninklijke Prijs.

Toevallig stond vooral één en hetzelfde onderwerp afgebeeld op de schilderijen, zei juryvoorzitter Wilma Sütö. ,,We stonden met onze ogen te knipperen toen we links en rechts hetzelfde zagen. De dominantie van het mannelijke model was verbluffend.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.