Home

Achtergrond

Balkenende ziet geen reden voor spoedoverleg

Premier Jan Peter Balkenende ziet nu geen aanleiding voor een spoedoverleg met de vakbeweging over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben Balkenende daarom woensdag gevraagd in een gezamenlijke brief.

Een woordvoerder van de premier zei in een reactie dat Balkenende al met de top van de vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gesproken na hun mislukte overleg over de AOW vorige week in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Ook wees de zegsman erop dat het kabinet dit voorjaar met de sociale partners heeft afgesproken dat ze een half jaar de tijd kregen in de SER om alternatieve plannen te bedenken. Volgens Balkenende is het kabinet nu aan zet, omdat het SER-overleg is mislukt.

De premier heeft de afgelopen dagen alle hoofdrolspelers in de vakbeweging en werkgevers afzonderlijk gesproken. Daarbij heeft hij FNV, CNV en MHP opgeroepen af te zien van acties. Volgens hem is het onverstandig om bijvoorbeeld reizigers in het openbaar vervoer te betrekken in de discussie, omdat het kabinet nog moet besluiten over verhoging van de AOW-leeftijd. Eerder deze week noemde vicepremier Wouter Bos om dezelfde reden de geplande vakbondsacties in het ov al niet juist.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei ook blij te zijn dat de rechter acties in het openbaar vervoer heeft verboden, omdat ze in zijn ogen vooral bedoeld leken mensen te irriteren. De meer ludieke actie waarbij de FNV woensdag werknemers had opgeroepen rond lunchtijd 65 minuten stil te staan voor een AOW op 65 jaar, noemde Donner wel een terechte manier van aandacht vragen voor een standpunt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.