Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

Balkenende roept CDA-bestuurders op tot lef

Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft zaterdag bestuurders in zijn partij opgeroepen de lef te tonen om dienstbaar te zijn aan de burger en daarvoor te durven handelen in de geest van de regels.

Tijdens een congres in Utrecht van regionale en lokale politici van het CDA zei Balkenende het jammer te vinden dat bestuurders in zijn partij nogal eens de neiging hebben om een strikte uitleg te geven aan regels en niet in de geest ervan handelen. "Als bestuurders verschuilen we ons soms nog wel eens achter beleid- en regelgeving.'' Als voorbeeld noemde hij een situatie in een gemeente waar mensen hun hulpbehoevende ouders bij zich wilden laten wonen. De wethouder keurde echter af dat in een ruimte in de achtertuin geslapen mocht worden omdat het bestemmingsplan dat niet zou toestaan.

Balkenende hield zijn partijgenoten voor, binnen de wettelijke mogelijkheden, dienstbaar te zijn aan de burger. "Hebben wij niet juist de opdracht om in het belang van het volk te handelen?'' Deze lef kan volgens hem een antwoord zijn tegen de scepsis die er over de politiek bestaat. "Als we die slag weten te maken, dan geven we het populisme ook geen kans.''

Balkenende zei zich zorgen te maken over de politiek die steeds hijgeriger en populistischer wordt. "Het lijkt erop dat elke dag het gevecht wordt gevoerd voor de krant van morgen.'' Volgens hem vraagt goed bestuur om verantwoordelijkheidsbesef. "En mijn stelling is dat populisme en verantwoordelijkheid slecht met elkaar samengaan.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Natura 2000 is ook een geesteskindje van het CDA,resp Veerman en Verburg,wat een hypocriet gedoe ,de boeren worden daar weer lelijk mee gedwarsboomd,veel bedrijven zitten op slot,veel bureaucratie.Balkende staat niet in de realiteit van de dag

  • no-profile-image

    Leen

    Daar houd ik hem aan. In de geest van de mestwet mocht de bodemvruchtbaarheid niet in het gedrang komen. Met de aanstaande fosfaatregels kun je de afvoer niet eens meer compenseren, dus lever je in op de bodemvruchtbaarheid. Deze uitspraak van JP geeft dus weer ruimte.

Of registreer je om te kunnen reageren.