Home

Achtergrond 2 reacties

Balkenende naar EU-top voor wandelgangen

Premier Jan Peter Balkenende gaat morgenmiddag naar Brussel voor zijn driemaandelijkse topberaad met collega's van de andere EU-landen.

Formeel praten de leiders weer over de CO2-beperking, het toezicht op banken en de invoering van het nieuwe EU-verdrag. Maar het echte werk voor Balkenende zal dit keer vooral achter de schermen gebeuren.

Naar verwachting spreken de regeringsleiders donderdag en vrijdag vooral over de twee nieuwe vacatures. Ze moeten weldra een nieuwe EU-president kiezen, evenals een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid.

De laatste tijd doken al de namen op van de Britse oud-premier Tony Blair, terwijl ook de naam van Balkenende alsmaar klinkt. Zelf zegt Balkenende geen kandidaat te zijn, maar anderen zien zijn ervaring en bescheiden imago als grote pluspunten. De concurrentie groeit, want dinsdag stelde ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zich beschikbaar. Juncker heeft meer ervaring dan Balkenende en heeft ervaring als voorzitter van de groep van ministers van Financiën.

De functie van EU-president ontstaat door het nieuwe EU-verdrag. Dat treedt naar verwachting begin 2010 in werking.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    spotvogel

    Ze mogen hem wat mij betreft liever strandvoogd van de Razende Bol maken. Gaat ie tenminste ieder getij koppie onder!

  • no-profile-image

    frans

    hopelijk houden ze balkie in Brussel het zou een schone opruiming zijn waneer hij zou verdwijnen uit de politiek in ons land

Of registreer je om te kunnen reageren.