Home

Achtergrond 252 x bekeken

Balkenende houdt lippen op elkaar

Premier Jan Peter Balkenende wilde vandaag niets loslaten over zijn mogelijke ambities voor de nieuwe post van EU-president.

Tijdens een debat over Europa zei hij alleen dat Nederland zich inzet voor een zware post in de nieuwe Europese Commissie. Alles is nog in bespreking en het Nederlandse belang is volgens hem niet gediend bij publieke discussies.

De oppositie wilde woensdag helderheid van Balkenende, zeker nu de fractieleiders van coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie dinsdag aangaven dat ze willen dat hij in Nederland blijft. Volgens woordvoerder Luuk Blom van de PvdA is hiermee echter niet gezegd dat de premier niet mág. Hij en zijn collega van de ChristenUnie herhaalden dat Balkenende eerder al heeft gezegd geen kandidaat te zijn.

De premier ging verder niet in op suggesties. Wel gaf hij nog eens aan de vertragende activiteiten van de president en senatoren uit Tsjechië niet te waarderen. Pas als Tsjechië definitief akkoord gaat met het nieuwe EU-verdrag, kunnen knopen worden doorgehakt over de verdeling van de post van EU-president en de portefeuilles van de nieuwe Eurocommissarissen. Balkenende zou het een lief ding zijn als er een eind gemaakt wordt "aan dit alles''. "Dit zeggen wij in het belang van de voortgang van het proces'', voegde de premier daaraan toe.

Balkenende wordt in Europese kringen genoemd als kanshebber voor de prestigieuze post. De Britse ex-premier Tony Blair en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zijn inmiddels wel openlijk kandidaat voor de functie.

Deze week is de Europese top van regeringsleiders in Brussel. Waarschijnlijk is er binnen een paar weken een extra top om over de vacatures te besluiten, mogelijk zelfs al volgende week.

Na afloop van het debat herhaalde Balkenende dat hij geen kandidaat is. De vraag of hij benaderd wordt voor de post, beantwoordde hij ontkennend. Balkenende verbaasde zich erover dat er zo weinig aandacht was voor zijn bezoek de afgelopen week aan Singapore en Japan en dat er slechts sprake is van een ,,gezelschapsspel in de media''. "Het gaat om de toekomst van Nederland. Daar zet ik me voor in.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.