Home

Achtergrond

BER Rotterdam richt zich op biogas in Delfzijl

BER Rotterdam zet plannen voor een bio-ethanolfabriek voorlopig opzij.

De firma richt zich in plaats daarvan op een fabriek voor vloeibaar biogas in Delfzijl, waarbij onder meer bietenbladeren, stro maar ook restproducten van biodiesel en bio-ethanol kunnen worden gebruikt.

BER Rotterdam was van plan een fabriek te bouwen waarin voertarwe wordt omgezet in bio-ethanol en een uitzonderlijk schoon type groen gas. Eigenaar Peter van der Gaag had echter moeite het plan in Rotterdam van de grond te krijgen. De haven noch investeerders verleenden hun medewerking.

"De haven is qua infrastructuur maar ook cultuur ingericht op fossiele brandstoffen. Meer dan 40 procent van wat in Rotterdam wordt aangevoerd is olie of kolen. Het is op dit moment niet de juiste omgeving voor bio-ethanol." Van der Gaag heeft nu vergunningen aangevraagd voor een biogasfabriek in Delfzijl.

De haven daar bood Van der Gaag 10 hectare aan. Hij stelt dat ook de organisatie Energy Valley en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij willen samenwerken. "De haven heeft de ambitie de energiehaven van Nederland te worden." Volgens Van der Gaag lopen investeerders eerder warm voor een vloeibaar biogas-concept dan voor bio-ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.