Home

Achtergrond 222 x bekeken

Argusvlinder verdwijnt langzaam uit Nederland

De argusvlinder lijkt zich langzaam terug te trekken uit Nederland.

Nadat de soort zich eerder al terugtrok van de hogere zandgronden in Gelderland, Overijssel en Drenthe, is die zich nu verder gaan terugtrekken uit heel Oost-Nederland. De achteruitgang is ook merkbaar in de duinen van West-Nederland.

Dit meldt de Vlinderstichting vandaag op de website natuurbericht.nl. De achteruitgang van de vlinder is eveneens zichtbaar in andere West-Europese landen. ,,De aantallen argusvlinders zijn meer dan 90 procent achteruitgegaan in vergelijking met 1990. Zeker in Oost-Nederland is de vlinder een zeldzame verschijning geworden'', aldus de stichting.

De oorzaak van de daling is niet bekend, al lijkt volgens de deskundigen een verband met klimaatveranderingen zeer aannemelijk, omdat de vlinder ook al is verdwenen in andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en België. Volgens de Vlinderstichting is de situatie alleen op klei- en lössgronden niet zo zorgwekkend.

,,Argusvlinders zijn gebonden aan grasland. De rupsen leven van grassen en de vrouwtjes zetten hun eitjes het liefst af waar wortels van het gras bloot komen te liggen, zoals in wegbermen en slootkanten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.