Home

Achtergrond

Areaal biologische landbouw groeit 10 procent

Het wereldwijde areaal biologische landbouw groeit met bijna 10 procent per jaar.

In 1999 was wereldwijd naar schatting 11 miljoen hectare grond in gebruik voor biologische landbouw, in 2007 was dit opgelopen tot 32 miljoen hectare, blijkt uit onderzoek van het LEI.

Oceanië is het werelddeel met het grootste areaal biologische landbouw, 12,1 miljoen hectare. Het grootste deel daarvan is grasland in Australië. Europa komt op de tweede plaats, met 7,8 miljoen hectare, gevolgd door Latijns-Amerika met 6,4 miljoen hectare. Noord-Amerika telt 2,2 miljoen hectare biologische landbouwgrond.

De verkoop van biologische voedingsmiddelen stijgt met meer dan 10 procent per jaar. In 2007 werd voor 33 miljard euro aan biologisch voedsel verkocht, in 1999 was dat nog 11 miljard euro. Van de wereldwijde omzet komt 97 procent voor rekening van Europa en Noord-Amerika. Het aandeel van biologische productie in de totale consumptie is beperkt en komt slechts in enkele landen boven de 2 procent uit. Denemarken scoort het hoogst met een aandeel van 6 procent, gevolgd door Oostenrijk, Zwitserland en Zweden. In Nederland is het aandeel 2 procent, in de VS 2,8 procent.

Afrika telt op het moment bijna een miljoen hectare biologische landbouwgrond. Daar vindt relatief de sterkste groei plaats, het areaal stijgt met tientallen procenten per jaar.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.