Home

Achtergrond 192 x bekeken

Arbeid vaak sluitpost bij uitbreiding

Het oplossen van de arbeidsvraag komt bij de uitbreiding van melkveebedrijven vaak pas aan de orde als de nieuwe stal er al staat.

Dit concludeert AB Fryslân naar aanleiding van een reeks onderzoeken naar de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven. Op verzoek van de leden heeft AB Fryslân een programma ontwikkeld om te bekijken hoe arbeidsvraagstukken op bedrijven zich in de toekomst ontwikkelen; hoeveel meer arbeid is nodig bij een uitbreiding, waar kan het efficiënter en hoe veel kan het beste worden uitgebreid.

Maar hoewel het programma vooral bedoeld is om te bekijken hoe toekomstige vraagstukken moeten worden aangepakt, blijkt in de praktijk dat boeren AB Fryslân nogal eens vragen langs te komen om actuele arbeidsproblemen op te lossen, vertelt medewerker Pieter van der Valk. "We hebben tot nu toe zo’n dertig onderzoeken gedaan en bij een groot deel daarvan blijkt dat er meer achter zit dan de behoefte om te kijken hoe het gaat bij verdere uitbreiding."

Bij de bouw van een nieuwe stal is vaak vanalles geregeld, zegt Van der Valk. "Er is gepraat met de bank, het ontwerp is goed bestudeerd, looproutes zijn goed bekeken, maar als het aankomt op de vraag hoe al het werk verzet moet worden, dan blijkt nogal eens dat daar niet uitgebreid over nagedacht is. Soms komen mensen pas bij ons als ze met de arbeid in de problemen komen."

stress voorkomen

AB Fryslân adviseert boeren om voortaan ook expliciet over de arbeidsbehoefte na te denken. Van der Valk: "Door er vooraf over na te denken kan veel stress worden voorkomen." Hij ziet echter vooral bij jonge boeren een mentaliteitsverandering ontstaan. Het advies van AB is niet per se gericht op meer eigen omzet, aldus Van der Valk. "We adviseren soms ook om een melkrobot te kopen, of om minder hard te groeien."

Uit onderzoek van de bedrijfshulporganisatie blijkt dat de gemiddelde Friese boer ruim 670.000 kilo melk produceert en dat hij daarvoor 80 uur in de week in touw is.

Of registreer je om te kunnen reageren.