Home

Achtergrond 170 x bekeken

Antikraakwet aangenomen

De Tweede Kamer heeft de antikraakwet van CDA, VVD en ChristenUnie donderdag aangenomen.

Meteen toen dat duidelijk werd, brak er een enorm tumult los op de publieke tribune. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet schorste de vergadering.

De PVV hielp het voorstel voor een kraakverbod aan een meerderheid . De fractie toonde zich vorige week al voorstander, maar maakte woensdagavond nog een voorbehoud. Bepaalde amendementen moesten worden afgewezen. Donderdag kon de partij zich dan toch vinden in wat ze ziet als een 'grote overwinning voor het eigendomsrecht'.

De partij was tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, nog ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen. De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.

Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld is verdubbeld tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.