Home

Achtergrond 2 reacties

'Antibiotica-gebruik varkenshouderij kan omlaag'

Veel varkenshouders kunnen minder antibiotica gebruiken op hun bedrijf dan ze nu doen.

Dat zegt Hans Couwenberg van Schippers Bladel. Tijdens de LIV organiseert Schippers samen met Agrifirm en Cehave Landbouwbelang symposia over antibiotciagebruik in de sector.

Couwenberg is ervan overtuigd dat bedrijven met minder antibiotica het rendement kunnen verbeteren. Door het aanpassen van management, de juiste hygiënemaatregelen en het gebruik van zuren kan het antibiotica-gebruik worden verminderd, zegt Couwenberg. Ook is er steeds meer voer op de markt dat de darmwerking van dieren verbetert. Varkenshouders moeten volgens hem veel meer inzetten op ziektepreventie en het verbeteren van de weerstand van dieren, zodat antibiotica niet of minder nodig is. Te snel wordt nu antibiotica gebruikt om ziekten te voorkomen, terwijl dat niet nodig is, zegt Couwenberg. Pas als een dier echt ziek is moet het antibiotica krijgen. Als er dan toch gespoten moet worden, kan dat nu ook met een nieuwe methode die minder risico oplevert voor kruisbesmetting en minder pijn en stress veroorzaakt: de naaldloze injectie.

Schippers komt daarvoor met een naaldloos injectiesysteem op de markt. Daarbij wordt door middel van luchtdruk geïnjecteerd met een spuitpistool dat op een compressor wordt aangesloten. Alle dieren in elke leeftijds- en gewichtenklasse kunnen zo worden geïnjecteerd, waarbij de injectiediepte traploos is in te stellen.

Het symposium van Schippers en Agrifirm is woensdag 28 oktober, donderdag 29 oktober is het symposium in samenwerking met
Cehave Landbouwbelang.

Stand 320, 414, 619

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Varkensvlees is heerlijk lekker, voedzaam én gezond. Risico op residuen (resten van geneesmiddelen die ze net zoals U soms móeten krijgen) is zo goed als nul. Risico's voor Uw gezondheid zelfs totaal onbestaand !
  Als U een infectie oploopt, mag U God (of Allah ?) danken dat 'we' ooit antibiotica hebben uitgevonden of we gingen nog steeds bij bosjes dood aan de meest akelige infecties (en dat is nog maar 50 jaar geleden). Zelfs de werkzame concentraties antibiotica in Uw lichaam veroorzaken nul risico. Diezelfde antibiotica worden bij álle diersoorten (alleen door dierenartsen) voorgeschreven. Vervolgens kan het dier pas worden geslacht als de wachttermijn wordt gerespecteerd (de fabrikant test bvb. dat er na 7 dagen géén antibioticum meer in het varken zit, de overheid maakt er dan 14 dagen van waarop de boerenorganisatie zich houdt aan nog eens een verdubbeling).
  De meeste behandelingen gebeuren trouwens net als bij mensen in de prille jeugd zodat het meestal maanden duurt voor een dier geslacht zal worden.

  Maar laat U vooral de alternatieven voor vlees goed smaken en ga niet uitzoeken hoeveel U dan van die zo gevreesde residuen naar binnen werkt ! Voor de slimme mensen : lekker gevarieerd eten. Voor de fanatici:
  hetzelfde advies en hou aub je mond over iets waar je niets vanaf weet.

 • no-profile-image

  frans

  ik vindt het wel goed dat ik geen varkensvlees eet waneer er al wordt verteld dat er antibiotica door varkens wordt gevreten is het voor mij niet nodig om die ROTZOOI te eten ik trouwens niet begrijpen dat er nog iemand van die troep wil eten

Of registreer je om te kunnen reageren.