Home

Achtergrond

Alcoholwebsites in trek bij minderjarigen

Een op de vijf jongeren onder de achttien heeft wel eens een website van een alcoholproducent bezocht, ondanks de verplichte leeftijdscontrole.

De alcoholwebsites zijn te gemakkelijk toegankelijk. Dat zegt de STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, naar aanleiding van een onderzoek onder 527 jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar.

Van de ondervraagde jongeren beschouwt 78 procent de leeftijdscontrole als niet effectief. Bezoekers van een dergelijke website moeten voor het bezoeken van de website aangeven of ze onder de achttien zijn. Als ze invullen dat ze minderjarig zijn, krijgen ze geen toegang tot de site.

Er zou een verband liggen tussen stevig alcoholgebruik en het bezoek aan alcoholsites. Jongeren die vaker alcoholreclamesites op het internet opzochten, hadden volgens het onderzoek vaker overmatig alcohol gedronken in de afgelopen maand.

Het instituut onderzocht ook hoe aantrekkelijk de websites zijn voor jongeren. Volgens het instituut scoort een kwart van de websites bovengemiddeld op aantrekkingskracht door filmpjes, muziek en games.

STAP pleit voor een algeheel verbod op alcoholreclame via het internet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.